Zwin natuurcentrum

In 2012 won Sweco Belgium, toen Grontmij, samen met Coussé & Goris architecten de wedstrijd georganiseerd door de provincie West-Vlaanderen voor de inrichting van het ruime parkgebied van het Zwin en de realisatie van het nieuw bezoekerscentrum. Het doel is om op termijn meer bezoekers aan te trekken, zonder in te boeten op vlak van natuur- en belevingswaarde. Onze landschaps- en natuurdeskundigen werkten aan het herstel van het landschap en natuurgebied van het Zwinpark en de omgevende landschappen zoals de Kleyne Vlakte.

Locatie: Knokke-Heist

Klant: Provinciebestuur West-Vlaanderen

Periode: 2013 - 2016

Partners: Coussé & Goris

Het bezoekerscentrum wil een toonbeeld van vernieuwing zijn. Het concept is gebaseerd op sociologische, ruimtelijke en culturele dimensies, die leiden tot het creëren van buitengewone ervaringen. Het gebouw krijgt een eigen sfeer, die het educatieve en humane karakter ervan uitdrukt en die een dialoog aangaat met de authentieke Zwinvlakte en de bezoekers.

Het volledige Zwinpark wordt vernieuwd, waarbij alle bestaande infrastructuur wordt vervangen en meer typische duin(bos) biotopen worden gecreëerd. De uitgangspunten zijn de integratie en bundeling van de nieuwe natuur met de Zwinnatuur en de bundeling van activiteiten in twee gebouwen die horizontaal geïntegreerd worden in het Zwinlandschap.

Het Zwinpark is het middelpunt binnen een uniek landschap. Het is omgeven door de Zwinvlakte, het recent ontwikkelde natuurgebied de Kleyne Vlakte, de Zwinbosjes en de duinengordel aan de Noordzee. Het is geen optie om allerlei spectaculaire, niet op de natuur gerichte attracties in het Zwinpark te plaatsen. De focus moet blijven op waarneming en beleving van het landschap.

Zwin

Zwin

Zwin