Masterplan Fort Lillo

The starting point of the master plan for Fort Lillo is the restoration of the fortress morphology of the pentagonal bastion. The scenic and cultural heritage values make Lillo a unique place within the context of Antwerp. The location along the Scheldt and the development of Lillo as a military fortress in the 16th century are also the context in which this master plan has been drawn up. The project is the winner of a design competition as part of the ‘Master Plans for the city of Antwerp’.

Facts

Client: City of Antwerp

Location: Lillo

Partner: Cluster Landscape

A particular challenge of the project has been to restore the visual and functional relationship of Lillo with the Scheldt. The Scheldt embankment has, as we know, been brought up to Sigma height (11 metres). Sweco devised an innovative solution with which a lowered crown with water retaining wall is being built near the village and harbour with a panoramic terrace.

The project was incorporated in the selection for the Waterfront Planning Award during the 50th Congress of the International Society of City and Regional Planners (2014). The panel of experts selected Fort Lillo because of the innovative and creative design, the quality of urban planning and the excellent links between village and water. The Fort Lillo master plan was already the laureate of the Prize for Architecture of the Province of Antwerp and obtained a special mention in the context of the 2012 European Urban and Regional Planning Award. “This project deserves special mention because of its success in ensuring that engineering solutions to climate change – in this instance the dam on the River Scheldt – can be mediated through an interdisciplinary approach in a manner that respects architectural and cultural heritage as well as landscape character”.

Photo: © Tom D’haenens

lillo

lillo

lillo