RAY FARRINGDON A sustainable office in classic London district

How do you make a hyper-modern office building fit into one of London’s most classic Victorian districts? That was the challenge at hand when Sweco’s team of architects, landscape developers, engineers, arborists and archaeologists, together with our client turn a former newspaper headquarter into one of London’s most sustainable office buildings.

Services

  • AN HISTORIC AREA
  • BIOLOGICAL DIVERSITY IN CENTRAL LONDON
  • ENTIRE PROJECT SHAPED BY SUSTAINABILITY
  • ENERGY EFFICIENT DESIGN

AN HISTORIC AREA

The property is situated in the classic London area of Clerkenwell, just north of Farringdon station. The area is known as a hub of creativity, with the world’s largest number of creative companies per square kilometre. The aim of the Ray, as the property is called, was to create a new building that blends in with and reflects the area’s character and architecture, while also being suited to modern working life. The project, based on a detailed historical analysis of the area, was created in close collaboration between various specialised areas of expertise, from architecture and landscape developers to engineers, arborists and archaeologists. The result is a modern interpretation of the building style of the area, with particular inspiration drawn from the Victorian-era brick façade and detailed masonry of Clerkenwell’s warehouse building. The Ray’s façade includes four different types a brick arranged in a Victorian colour scheme. Handmade and white glazed bricks produce graduated colour, becoming lighter as the building ascends and encouraging the visitor to see different colour tones and images in the façade, while also blending into historic environments and neighbouring buildings.

https://www.sweco.se/en/SysSiteAssets/transforming-society-together/119-farringdon-road_04.jpg