Application Development Center voor 3M

3M opent een nieuw gebouw op hun site in Zwijndrecht, dat dienst doet als Application Development Center voor klanten en eindgebruikers van hun producten. Sweco Belgium en Arteum Architects staan in voor het volledige ontwerp.

FEITEN

Klant: 3M

Locatie: Zwijndrecht, haven

Periode: 2015 – 2017

Disciplines: landschapsarchitectuur, infrastructuur, architectuur, stabiliteit, technieken, werfopvolging

Op deze 3M-site, gelegen in de haven in Zwijndrecht, worden gespecialiseerde basismaterialen geproduceerd en vindt onderzoek en ontwikkeling plaats in laboratoria. Aangrenzend aan de bestaande productievestiging en laboratoria, wordt er nieuwbouw voorzien in een braakliggende groenzone. In het nieuwe gebouw zullen er klantgerichte ontwikkelingen op bestaande producten plaatsvinden en zullen er daarnaast ook demonstraties en workshops gegeven worden.

Landmark
Wie van de parking naar het gebouw wandelt, merkt meteen op dat het Application Development Center als een landmark op de site pronkt. Vanaf dit wandelpad komt de 14m hoge gevel het best tot zijn recht en wordt de schaal van het gebouw voelbaar. Door de entreezone door te trekken over de volledige hoogte van twee verdiepingen, wordt de verticale dimensie van het gebouw extra benadrukt. De balie wordt gepositioneerd voor een 7,5m hoge betonwand waarlangs de trap loopt. Zodra je op het bordes aan het tweede deel van de trap bereikt, ontpopt zich plots een panorama op de site, dankzij de grote glaspartijen van de voorgevel.

Glazen wanden tussen de centrale entreezone en de demonstratieruimtes zorgen voor extra lichtinval en bieden bezoekers een inkijk op de verschillende modules waardoor het belevingselement wordt uitvergroot. Daarnaast wordt de cafetaria uitgerust met een ruim terras dat uitgeeft op het omliggende grasland en garant staat voor een groen uitzicht – een ware verademing middenin de industriezone. Verder wordt het gebouw ook voorzien van een ruime entreezone, sanitair, kleedruimtes en een gedeeltelijk groendak.

Groene verademing
Er wordt een extra parking aangelegd, alsook wandelpaden tussen de bestaande site en de nieuwbouw. De braakliggende zone rondom de nieuwbouw wordt slechts daar heraangelegd waar nodig, zodat de huidige vegetatie maximaal behouden kan worden. Ook de bestaande boomgroepen blijven behouden en worden aangevuld met bijkomende bomen en struiken. De zone wordt ingericht als een gazonvlakte. Een wadi met rietbeplanting doet dienst als waterbufferingsysteem en eventuele vogelbroedplaats.