Nieuw klassengebouw in Gent (Sint-Amandsberg)

Het nieuw klassengebouw maakt deel uit van de opwaardering van het volledige schoolgebied van het Sint-Janscollege in Sint-Amandsberg. Waar voordien een ongebruikt terrein was, komt nu de invulling om een nieuwbouw te integreren in de bestaande schoolomgeving. De nieuwbouw moet plaats bieden voor 390 personen en voorziet zowel klaslokalen, sanitaire en administratieve ruimtes en een schoolrestaurant.

FEITEN

Locatie: Gent

Periode: 2015 - 2017

Periode: 2015 - 2017

Disciplines: HVAC, elektriciteit, sanitaire installaties, brandbeveiliging, liften, labo-inrichting, omgevingsaanleg

Diensten: architectuur, ontwerp, technische uitrusting gebouwen en opvolging van de werken

Partners: Boydens Engineering

De site van het Sint-Janscollege onderging de laatste jaren al enkele renovatiewerken en kreeg reeds een nieuwe sporthal achter het oude schoolgebouw. De inplanting van het nieuwe gebouw sluit mooi aan bij de bestaande gebouwen en is aan de voorzijde zuidoost gericht waardoor van ‘s morgens tot in de late namiddag veel natuurlijk licht binnenvalt. De zonwering is hieraan aangepast en bestaat uit verticale betonnen structuren. De klaslokalen zijn met elkaar verbonden d.m.v. een zuidelijk georiënteerde gang terwijl de klaslokalen genieten van zacht noord licht en uitzicht over het groen domein.

In eerste instantie primeert de functionaliteit van het gebouw, dit vertaalt zich vooral naar de inrichting van het gebouw. Het functionele en het esthetische aspect komen bij deze nieuwbouw samen in een spel van vorm en ruimte in een groene omgeving.

De inplanting van het gebouw in verhouding met de bestaande infrastructuur vormde een grote uitdaging, daarom werd gekozen voor een opstelling waarbij toekomstige uitbreiding op het terrein niet wordt uitgesloten. De draagstructuur van het project bestaat uit een betonnen skelet van kolommen en balken, daartussen zijn alle wanden uitgevoerd met lichte scheidingsstructuren. Dit biedt in de toekomst perspectieven om de indeling van het gebouw gemakkelijk aan te passen aan de noden van de school.

De bestaande schoolomgeving van het Sint-Janscollege was een groene omgeving, bij ontwerp van het nieuwe gebouw werd geopteerd om zoveel mogelijk groen te behouden. Na de invulling van het domein werd gekozen voor een aangepaste groene omgeving. Het nieuwe plein in het midden van de site dat dienst doet als ontmoetingsplaats kreeg in het midden van het plein nieuwe beplanting.

Leuk om weten
Bij de vormgeving van het nieuwe schoolgebouw wordt een speelse verwijzing gemaakt. De opstelling van zichtbeton panelen dient als een vormelijke verwijzing naar de boeken in een boekenrek.

Foto’s: © Jan Dhartet