Blast resistant controlegebouw voor Eastman

Sweco heeft het chemisch bedrijf Eastman bijgestaan met verschillende EPCm-services. We verzorgden de engineering en uitvoeringsopvolging van het nieuwe blast resistant controlegebouw. Dankzij het doorgedreven constructiemanagement met een strakke opvolging hebben we de werkzaamheden tot 10 maanden kunnen beperken.

Feiten

Klant: Eastman Gent
Periode: 2017 – 2019

Looptijd: 20 maanden
Fasen: Basic engineering, Detail engineering en Constructiefase

Disciplines: Bouwkunde, Gebouwinstallaties, Elektrisch, Constructiemanagement, Procurement (assistentie), Projectmanagement

Het nieuwe controlegebouw op de site van Eastman in Gent is een blast resistant gebouw. Tevens biedt dit gebouw extra kantoorruimte voor de productieactiviteiten. Bovendien fungeert het gebouw als ‘shelter in place’ voor het aanwezige personeel, een veilig indoor toevluchtsoord bij calamiteiten.

Blast resistant gebouw
Sweco heeft bijzondere maatregelen genomen om het gebouw te beschermen bij incidenten. De constructie is dan ook specifiek berekend om zware impacten te weerstaan. Dit uit zich in de keuze voor stevige en ook duurzame materialen, zoals sandwichbetonpanelen, metselwerk, buitenschrijnwerk en beglazing met speciale veiligheidskenmerken. Een andere belangrijke ingreep is de hoge luchtdichtheid om de binnenruimtes te vrijwaren. Zo kan ook de toevoer van verse lucht afgesloten worden. We hebben het ontwerp zodanig opgemaakt dat bij een calamiteit verschillende kleppen dicht gaan. De aanwezige lucht wordt dan rond gepompt om de controlekamer van voldoende zuurstof te voorzien. Daarnaast is er een back-up systeem om de serverruimte koel te houden. De ruimte zal indien nodig zijn overtollige warmte aan het stadswater afgeven. Bovendien kan een noodgenerator instaan voor de voeding van het gehele HVAC-gebeuren.

Duurzaamheid hoog in het vaandel
Om de controlegebouw zo energievriendelijk mogelijk te maken, hebben we warmtepompen en warmterecuperatie voorzien. In de winter wordt de warmte van het serverruimte ingezet als verwarming voor de lokalen en in het tussenseizoen kunnen de vergaderzalen hun warmte afgeven aan de kantoorruimten. Sweco heeft ook een EPB-verslaggever ter beschikking gesteld. De voorafgaande berekeningen hebben hierbij voor een optimaal duurzaam ontwerp gezorgd.

Functionaliteit voor vandaag én morgen
Dankzij het 3D-model, met daarin alle elementen van bouwkunde, HVAC en electrical, bezorgde Sweco de klant een duidelijk beeld van het nieuwe gebouw en bleven de interfaces onder controle. We hielden verschillende lay-out opties tegen het licht om zo tot een uiterst functioneel en compact gebouw te komen. Dat ging gepaard met extra aandacht voor veiligheid en toegankelijkheid, alsook flexibiliteit met het oog op toekomstige uitbreidingen: makkelijk aanpasbare scheidingswanden, beperkt aantal structuurelementen en computervloer in de controlekamer, …. Ondanks deze uitdagende randvoorwaarden hebben we toch een comfortabele en aangename werkomgeving gecreëerd in ruime lokalen, met de nadruk op maximale lichtinval, minimale geluidsoverlast en onderhoudsvriendelijke materialen en elementen.