Toch kunnen we hier ook opportuniteit in zien wanneer we een stortplaats niet zuiver beschouwen als een gesloten opslagplaats voor afval, maar als een potentiele materiaal- en energiebron die terug in de loop kan worden opgenomen, waarna het terrein terug herontwikkeld kan worden. Dit is in een notendop het principe van ‘Enhanced landfill mining’.
Na jaren van doorgedreven onderzoek (samenwerking tussen de academische wereld, overheden, bedrijven en lokale actoren), acht Group Machiels de tijd rijp om met het ‘Closing-the-Circle-project’ vanuit de R&D-fase de volgende stap te zetten naar een eerste demo-installatie op industriële schaal.
Deze demo-installatie, ter verwerking van 30.000 ton RDF per jaar, wordt voorzien op hun Remo-site te Houthalen, één van de grotere opslagplaatsen in Vlaanderen. Deze installatie voorziet het gecontroleerd afgraven van het afval, dit verder uit te sorteren (recycleerbare fracties worden gerecupereerd), en verder te verwerken tot een brandstof (RDF). Dit RDF wordt dan via een gasplasma-installatie omgezet naar een syngas, dat verder wordt verwerkt tot waterstof. Plasmarok, de vaste restfractie die uit de installatie komt, kan eveneens verder worden verwerkt en kan worden opgewaardeerd tot vervanger voor cement, of verwerkt tot tegels, dakpannen, en in de toekomst ook tot isolatiemateriaal.