Masterplan Fort van Lillo

Het uitgangspunt van het masterplan voor het Fort van Lillo is het herstel van de vestingsmorfologie van het vijfhoekig bastion. De landschappelijke en cultuurhistorische waarde maken van Lillo een unieke plek binnen de Antwerpse context. De ligging langs de Schelde en de uitbouw van Lillo als militaire vesting in de 16de eeuw vormen dan ook het verband waarbinnen dit masterplan wordt opgemaakt. Het project is de winnaar van een ontwerpwedstrijd in het kader van de ‘Masterplannen voor de stad Antwerpen’.

Feiten

Klant: Stad Antwerpen

Locatie: Lillo

Partner: Cluster Landscape

Een bijzondere uitdaging van het project is het herstel van de visuele en functionele relatie van Lillo met de Schelde. De Scheldedijk wordt er immers op Sigmahoogte (11 meter) gebracht. Sweco bedacht een innovatieve oplossing waarbij ter hoogte van het dorp en haven een verlaagde kruin met waterkeringsmuur wordt gebouwd met een panoramisch terras.

Het project werd opgenomen in de selectie voor de Waterfront Planning Award tijdens het 50ste Congres van de International Society of City and Regional Planners (2014). De vakjury selecteerde het Fort Lillo omwille van het innovatieve en creatieve ontwerp, de kwaliteit van de stedelijke planning en de uitstekende verbindingen tussen dorp en water. Het masterplan Fort Lillo was reeds de laureaat van de Prijs voor Architectuur van de provincie Antwerpen en verkreeg een Special Mention in het kader van de European Urban and Regional Planning Award  2012. “This project deserves special mention because of its succes in ensuring that engineering solutions to climate change – in this instance the dam on the River Scheldt – can be mediated through an interdisciplinary approach in a manner that respects architectural and cultural heritage as well as landscape character”.

Foto: © Tom D’haenens

lillo

lillo

lillo