Hoe maak je steden veerkrachtiger na overstromingen?
In 2021 raakten de valleien van de Vesder en de Ourthe ernstig getroffen door overstromingen, wat een grote impact had op meerdere Waalse gemeenten. Om na de verwoesting beter voorbereid en veerkrachtiger te worden, initieerde de Service Public de Wallonie (SPW) een reeks hydrologische en stedenbouwkundige studies, waaraan Sweco meewerkte voor een duurzame overgang.
Openbare ruimtes heroverwogen
De SPW heeft onze experts gekozen om de gemeenten Verviers, Trooz, Rendeux en La Roche-en-Ardenne te ondersteunen. In het kader van een raamcontract bieden we strategische stedenbouwkundige en hydrologische hulp. Ons doel is om de veerkracht van deze gebieden te vergroten door toekomstige overstromingen te beperken via demineralisatie en geïntegreerde waterbeheerstrategieën. We streven ernaar een veilige, duurzame en aangename leefomgeving te creëren, waarbij we het gebied veerkrachtiger maken tegen klimaatverandering door verbeterd waterbeheer.
We hebben een strategische aanpak aangenomen en concrete operationele en strategische tools gebruikt die zijn afgestemd op de specifieke behoeften van elke gemeente. Daarnaast werkten we samen met Idea consult om financiële hefbomen en belangrijke partners per strategische actie te identificeren.
Van diagnose tot operationele schetsen
In nauwe samenwerking hebben onze teams hun expertise op het gebied van stedenbouw, ecologie, landschap, infrastructuur en hydrologie gecombineerd. Het project begonnen met een uitgebreide diagnose, waarbij verschillende aspecten zoals het blauwe en groene netwerk, mobiliteit, stedelijke omstandigheden, erfgoed en menselijke factoren werden meegenomen. Deze thematische diagnose stelde ons in staat om een holistisch begrip te krijgen van de systemische uitdagingen op verschillende schaalniveaus.
In het tweede deel van het project presenteerden we een strategisch en operationeel traject dat een uitgebreid overzicht gaf van de bestaande situatie en de te nemen maatregelen. Deze routekaart omvatte:
- strategische plannen om de overgang op korte en lange termijn te volgen,
- gekoppeld aan een groot referentiekader van concrete acties die moeten worden ondernomen,
- een reeks inspirerende en geïllustreerde ontwikkelingsschema’s.
Om een allesomvattende aanpak te garanderen, werd het hele proces ondersteund door gedegen hydrologische waardevolle inzichten en aanbevelingen.
Nature based solutions
Tot voor kort richtten oplossingen voor het verminderen van het risico op rampen en het opbouwen van klimaatbestendigheid zich voornamelijk op grijze infrastructuur zoals rioolbuizen, dijken of keerwanden. Grijze infrastructuur is echter zelden het meest veerkrachtig, duurzaam of kosteneffectief. Planners beginnen in plaats daarvan gebruik te maken van natuurlijke elementen en processen, zogenaamde nature based solutions (NBS). Natuurlijke oplossingen speelden een cruciale rol bij het begeleiden van onze inspanningen in dit project.
Een digitale toets
Als gevolg hiervan kreeg elke gemeente een strategische georeferentieerde cartografie. De tool vormt een solide basis om de implementatie van de verschillende voorgenomen operaties te volgen en te monitoren. Deze beheerstool is in samenwerking met de gemeenten ontwikkeld en biedt een duidelijk begrip van de regio en vergemakkelijkt geïnformeerde besluitvorming voor komende initiatieven.