0 of 0 for ""

Inhuldiging eerste openbare waterstofstation in België

Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom heeft in Zaventem het eerste publieke Belgische waterstofstation (HRS) geopend. Dit station van Air Liquide betekent de start van waterstof als propere energiebron in België. Sweco Belgium begeleidde Air Liquide tijdens het voortraject, de inplanting en de bouw.

Air Liquide heeft het waterstofstation gebouwd en zorgt nu voor het onderhoud en de uitbating. Het station bevindt zich op de terreinen van Toyota, vlakbij de R&D Technical and Training Centres van Toyota Motor Europe in Zaventem. De ontwikkeling van distributie-infrastructuur is een van de belangrijkste voorwaarden om brandstofcelvoertuigen te kunnen commercialiseren. De brandstofcelwagen Toyota Mirai is momenteel al gelanceerd in Duitsland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. Met de opening van dit waterstofstation kan nu ook de verkoop in België van start gaan.

Sweco Belgium staat mee aan de wieg 
Sweco begeleidde alle aanvragen voor de milieu- en bouwvergunning en adviseerde Air Liquide over de inplanting van het station. Sweco bracht alle vergunningsaanvragen binnen de gevraagde termijn in orde, een cruciale fase in het traject. Air Liquide gunde ons ook de engineering van het bouwwerk: de civiele werken, de mechanische constructie, pijpleidingen, electrical & instrumention, aankoop, projectmanagement, …

Uitbouw van propere energie
De waterstof die geleverd wordt, komt tot stand door elektrolyse. Een procédé dat geen CO2 uitstoot en kadert in de Blue Hydrogen demarche van Air Liquide. In minder dan 5 minuten beschikt de brandstofcelwagen over een autonomie van gemiddeld 500 km. In Nederland, Duitsland, Frankrijk en Denemarken heeft Air Liquide al verschillende openbare waterstofstations. Er wordt momenteel ook gewerkt aan andere stations in de Verenigde Staten en in Japan.