0 of 0 for ""

Laat het licht binnen

Een beter welzijn dankzij optimaal verlichte ruimtes

 

Behoorlijke huisvesting is een universeel erkend fundamenteel mensenrecht. Echter, de essentie van een hoogwaardig gebouw gaat veel verder dan alleen onderdak. Naast factoren zoals temperatuurregeling, schone lucht, ventilatie en akoestiek, speelt verlichting een cruciale, doch vaak onderschatte rol. De juiste verlichting zorgt niet alleen voor een aangenamere sfeer in een ruimte, maar ook voor een betere levenskwaliteit 

Het belang van verlichting 

We brengen steeds meer tijd binnenshuis door. Daarom is een goede verlichting van het grootste belang. De uitdagingen die de COVID-19 pandemie met zich meebracht, hebben dit nog eens extra benadrukt. Blootstelling aan zowel natuurlijk als kunstlicht speelt een essentiële rol bij het reguleren van onze circadiane ritmes. Deze interne klok regelt belangrijke functies, zoals onze hormoonafgifte, bloeddruk en slaap-waakritme. Uit recente studies blijkt dat voldoende blootstelling aan licht ons zenuwstelsel positief beïnvloedt: we voelen ons vitaler gedurende de dag, hebben een beter humeur en slapen ’s nachts beter. Daarnaast helpt voldoende licht veelvoorkomende problemen zoals vermoeide of droge ogen en hoofdpijn te verminderen.  

In kantoorruimtes draagt het naleven van verlichtingsnormen zoals de norm EN 12464 bij aan een gezondere werkomgeving. Door zorgvuldig gebouwontwerp en het gebruik van de juiste verlichtingsarmaturen, regelaars en sensoren, ontstaan kantoorruimtes die de mentale gezondheid bevorderen. In het hieronder beschreven praktijkgeval kan je lezen hoe zo’n goed verlichte werkplek eruitziet. 

Illustration showing the light intensity of the office. The red have the most intense light, the yellow and green zones have less intense light

Een verlichte kantoorbeleving  

De voorbije maanden hebben onze verlichtingsexperts bij Sweco het voortouw genomen in een project dat erfgoedbehoud naadloos combineert met moderne functionaliteit. Ze stelden een verlichtingsplan op dat niet alleen voldoet aan de kantoorvereisten, maar ook vooruitstrevend is. In de lobby van het gebouw hebben we de bestaande decoratieve armaturen uit de 19e eeuw geüpcycled.

Hierdoor baadt de ruimte in zacht, mooi licht met een samenspel van glas en ijzer. Door deze armaturen te recyclen, benadrukken we de schoonheid van het verleden en tonen we de toewijding van het bedrijf aan de toekomst. Dit project is het mooiste bewijs dat een ruimte kan uitgerust worden met moderne verlichting, terwijl ontwerpstijlen uit het verleden worden gerespecteerd. 

Jonathon Penn: ‘Ons streven naar uitmuntende verlichting gaat verder dan het verlichten van ruimtes. Het gaat over het verlichten van levens. 

Jonathon Penn: ‘Ons streven naar uitmuntende verlichting gaat verder dan het verlichten van ruimtes. Het gaat over het verlichten van levens. 

Lightning Design Expert Jonathon Penn

Een natuurlijke lichtkwaliteit recreëren 

Boven de receptie zorgt een discreet hangend profiel niet alleen voor lichtniveaus en uniformiteit die voldoen aan de kantoornormen, maar ook voor een uitstekende lichtkwaliteit, waardoor het circadiane ritme van onze medewerkers wordt gestimuleerd. Dit komt het comfort en welzijn op de werkvloer alleen maar ten goede. In de kantoorruimtes op de benedenverdieping combineren we directe en indirecte verlichting. Hierbij gebruiken we niet alleen afstembaar wit licht, maar ook licht met een versterkt cyaanspectrum dat de natuurlijke lichtkwaliteit zo dicht mogelijk benadert. Dit koelere, heldere licht geeft meer energie, bevordert de concentratie en zorgt voor minder belasting van de ogen bij taken die mentale focus vereisen. Met indirecte verlichting kunnen we de plafonds subtiel verlichten en een zachte gloed op de werkzones werpen. Tegelijkertijd biedt directe verlichting de benodigde niveaus voor een functionele en efficiënte werkomgeving. 

 

Een lichte, comfortabele en inspirerende sfeer creëren 

Als we de trap opgaan, recreëert afstembaar wit licht het ritme van daglicht via een valse lichtkoepel, waardoor het de illusie van tijd wekt omdat de ruimte in natuurlijk zonlicht lijkt te baden. De vergaderruimten aan weerszijden volgen dezelfde principes als op de begane grond, met slanke profielen van directe en indirecte verlichting die voor alle nodige lichtniveaus in de ruimte zorgen, terwijl de armaturen discreet blijven en in deze hoge ruimte niet domineren. 

De grote foyer bovenaan de trap is op een speelse en ontspannende manier verlicht, met een knipoog naar oude architectuur terwijl de ruimte toch modern oogt, wat een fris gevoel en lichtheid geeft aan de rijke materialen en het kleurenpalet van de ruimte. In de laatste ruimte achter de foyer hebben we gekozen voor een multifunctionele ruimte die zacht en gezellig aanvoelt. Dankzij de grote lichtschijven kunnen we een ruimte creëren die in de loop der jaren kan omgevormd worden tot een kantoor, een aangename kantine of een ontspannende rustruimte. 

A lightning design sketch of an illuminated meeting room
In this gif, you can see how the office space lights up through a well-thought-out lighting plan.
A lightning design sketch of a large foyer, which has been illuminated in a playful and relaxing way