0 of 0 for ""

Open Wervendag op 7 mei: Sweco Belgium doet mee!


Nog geen plannen voor komende zondag? Kom dan eens langs op één van onze werven: R41 Aalst, AZ Sint-Maarten Mechelen, Veiligheidssite Hasselt, Spiegelplein Jette, Speecqvest Mechelen en Administratief Centrum Laakdal. Ontdek wat er schuil gaat achter de hekken en vraag alles wat je altijd al wilde weten. Zo’n unieke gelegenheid mag je niet laten voorbijgaan!

Open Wervendag is een jaarlijkse imagocampagne van de Confederatie Bouw. Op die dag stellen bouwbedrijven hun werven open voor het grote publiek en plaatsen ze de sector positief in de kijker. De werven zijn stuk voor stuk voorbeeldprojecten en tonen heel concreet de innovatie en het vakmanschap van de bouw. De editie van dit jaar gaat door op zondag 7 mei. Het is ondertussen al de 11de keer dat Open Wervendag plaatsvindt. Vorig jaar waren er 78.000 bezoekers, een record.

R41 in Aalst
De ring rond Aalst (R41) wordt momenteel heringericht met tunnels en rotondes. Drie gevaarlijke punten worden hierdoor weggewerkt. Sweco Belgium staat in voor het concept, het ontwerp, de aanbesteding, het MER-ontheffingsdossier, de landschapsstudie en begeleidt ook de uitvoering. Twee fietstunnels zijn intussen in gebruik genomen. Verder wordt ook het verouderde viaduct gerenoveerd en wordt de laatste schakel van de Gentsesteenweg heraangelegd. Daardoor zal de ring veiliger worden en meer verkeer kunnen verwerken.

Wat valt er te beleven? Via een wandeling van 2 km krijg je een unieke kijk op de werken aan de ring in Aalst. Je ziet bijvoorbeeld een afgewerkte fietstunnel, de breekcentrale, de nieuwe tunnel ter hoogte van de Gentsesteenweg, de tijdelijke ovonde voor het huidig verkeer, de tijdelijke fietsbrug en de bentonietcentrale (voor waterdichte klei). Infopanelen en experts van de werf staan ter plaatse klaar om uitleg te geven.

Meer info: www.openwervendag.be/nl/werven/112-tunnel-aalst-r41

Ziekenhuis AZ Sint-Maarten in Mechelen
De drie campussen van AZ Sint Maarten worden vanaf 2018 ondergebracht in een gloednieuwe campus aan de Liersesteenweg in Mechelen. Sweco Belgium is in het project verantwoordelijk voor stabiliteit (ontwerp tot en met opvolging van de uitvoering), infrastructuur (omgeving, wegenis, riolering, nutsvoorziening), werfopvolging en de begeleiding van de opdrachtgever. Het ziekenhuis zal 654 hospitalisatiebedden bevatten, 96 plaatsen voor daghospitalisatie en een sterk uitgebouwde polikliniek. Tevens is een parkeergebouw voor 1.600 wagens voorzien.

Wat valt er te beleven? Via een uitgestippeld parcours krijg je een impressie van de verschillende afwerkingsfases. Hierdoor krijg je ook de opbouw van o.a. patiëntenkamers, operatiekamer, verpleegpost,… te zien. Op vlak van concept en technieken kan AZ Sint-Maarten als voorbeeld en inspiratie dienen. Maar ook de manier waarop het ziekenhuis gebouwd wordt, is uniek. De installatie van alle gebouwentechnieken, HVAC, sanitair, elektriciteit, medische gassen, … komen hier dan ook ruim aan bod.

Meer info: www.openwervendag.be/nl/werven/3-hypermodern-regionaal-ziekenhuis-az-sint-maarten


Veiligheidssite Campus H in Hasselt
Deze nieuwbouwsite zal de brandweer, het veiligheidscorps en de 112-diensten huisvesten. Sweco Belgium staat o.a. in voor de studies stabiliteit, technieken en buitenaanleg alsook de controle op de uitvoering der werken en de coördinatie ervan.De site bestaat onder meer uit een administratief hoofdgebouw van zes verdiepingen met ondergrondse parking, bedrijfsrestaurant, burelen en ontspanningsruimtes. De gebouwen zijn ontworpen in symbiose met licht en ruimte, gecombineerd met optimale functionaliteit en comfort.

Wat valt er te beleven? Kom binnen langs de ruwbouwwerf van het nieuwe politiekantoor en je ziet hoe het toekomstig loket er zal uitzien. Ontdek daarna waar de dispatching zal gebeuren en waar de agenten hun schietkunsten zullen oefenen. Breng ook eens een bezoekje aan het cellencomplex en laat je vervolgens door de parkeergarage naar de brandweergarage leiden.

Meer info: www.openwervendag.be/nl/werven/123-veiligheidssite-campus-h-hasselt-federale-politie


Ondergrondse parking Spiegelplein in Jette
In het centrum van Jette is vorig jaar de bouw gestart van een ondergrondse parking onder het Koningin Astridplein. Sweco Belgium zorgt voor de financiële haalbaarheidsstudie, mobiliteitsstudie, stabiliteit en de speciale technieken van concept tot werfopvolging. De parking krijgt de naam Spiegelplein en zal, verspreid over drie niveaus, plaats bieden aan 199 voertuigen. Uniek aan dit project, naast de vele vernieuwende technieken, is de top-down methode, een niet alledaagse bouwmethode waarbij de verdiepingen ondersteboven uitgegraven worden.

Wat valt er te beleven?  Je neemt een kijkje achter de schermen van de bouw van de ondergrondse parking. Via infoborden leer je meer over het ruwbouwproces, de machines, de grondwaterpeilverlaging en de concentratie van schadelijke gassen. Als afsluiter kan je een bezoek brengen aan één van de grootste markten van het land.

Meer info: www.openwervendag.be/nl/werven/14-bouw-ondergrondse-parking-spiegelplein-te-jette

Ondergrondse parking Speecqvest in Mechelen
De stad Mechelen herstelt de H. Speecqvest in zijn originele glorie: een groene wandelstrook met belevingszones. Sweco Belgium neemt het ontwerp en de technieken (behalve stabiliteit) voor haar rekening. Onder deze parkboulevard wordt een parking gebouwd met 350 plaatsen. Wist je trouwens dat de geschiedenis van Mechelen even kwam piepen bij het uitgraven? Kom het zeker zelf ontdekken! Binnenkort is alles bedekt onder een park en kom je er alleen nog om je auto weg te zetten.

Wat valt er te beleven? Voorbijgangers merken vandaag nog geen diepe bouwput op. Dat komt omdat de werken volgens de Stross-techniek gebeuren: eerst worden de palen en dekplaten gemaakt, nadien pas wordt de grond ertussen uitgegraven. Dit en nog zoveel meer ontdek je tijdens een interactieve en informatieve route doorheen de ondergrondse parking.

Meer info: www.openwervendag.be/nl/werven/40-nieuwe-parking-bruul-op-h-speecqvest-technisch-vernuft


Nieuw administratief centrum in Laakdal
Ook onze werf voor het administratief centrum van Laakdal kan je bezoeken.

Meer info: www.openwervendag.be/nl/werven/17-nieuw-administratief-centrum-laakdal