0 of 0 for ""

Publieksprijs Publieke Ruimte voor dorpskern Roborst


Sweco en de gemeente Zwalm wonnen met de herinrichting van de dorpskern van Roborst de publieksprijs op het Congres Publieke Ruimte. De prijs is een erkenning voor de herwaardering van de dorpskern met gevoel voor kleinschaligheid en met behoud van typische kenmerken.

Homogeen dorpsbeeld
De dorpskern van Roborst (Zwalm), gelegen in de Zwalmvallei, is nog steeds gekenmerkt door de historische samenhang van het kerkplein en kasteeldomein, met nabijgelegen motte. De golvende topografie maakt de ligging in het landschap zeer markant. Het is daarom ook logisch dat in 1996 en 2001 beschermingen zijn vastgelegd voor monumenten en het dorpsgezicht.

Terughoudendheid van de ontwerper
De publieke ruimte is er aanwezig, vormend zonder op de voorgrond te treden. Bij de ‘restauratie’ van het openbaar domein was het zaak deze beeldondersteunende rol te herstellen. Dit vroeg van Sweco als ontwerper een zekere terughoudendheid, maar ook wel een duidelijke keuze in bijvoorbeeld het materiaalgebruik en wegprofiel. Het ontwerp van de publieke ruimte beperkte zich tot enkele subtiele ingrepen, zoals het herpositioneren en herdimensioneren van de rijloper in combinatie met een duurzame en historisch correcte materiaalkeuze. Voor de rijloper en goten werd gebruik gemaakt van een recuperatie van Belgische porfierkassei. Alle overige verhardingen (voetpaden, parkeervakken, plein) zijn aangelegd in een recuperatie van Belgische ‘gres platines’.

De koers is van ons
Tal van toeristische wandel- en fietsroutes doen Roborst aan. Zo ook enkele voorjaarsklassiekers met de Ronde van Vlaanderen in het bijzonder. De ronde (en menig wielertoerist) krijgt zo opnieuw een mooie kasseistrook onder de wielen geschoven. Enkele bochten, een licht oplopende klim naar het dorpsplein omgeven in een glooiend landschap met vrijstaande hoeves en oude bomen als toeschouwers aan de randen … De kasseien liggen er, wachtend op de koers …

Over de Prijs Publieke Ruimte
Sinds 2008 zet Infopunt Publieke Ruimte de beste openbare ruimten in Vlaanderen en Brussel in de bloemetjes. De projectoproep resulteerde deze keer in 46 ingediende projecten. Uit deze inzendingen werden 35 projecten weerhouden voor publicatie in het praktijkboek. De jury heeft vijf projecten geselecteerd die meedongen naar de hoofdprijs. De herinrichting van Roborst sleepte de publieksprijs in de wacht. De stad Mechelen won de Prijs Publieke Ruimte 2018 met ‘Mechelen Boulevard Leeft!’: de herinrichting van de centrale as.