0 of 0 for ""

Stadspark De Motten wint FEBE Elements Award


De winnaars van de FEBE Elements Awards zijn bekend! Het stadspark De Motten in Tongeren is door de jury bekroond in de categorie Precast in Landscape. Sweco gaf mee vorm aan de openbare ruimte rond de rivier en de herinrichting van het park.

Ebema zorgde voor de prefab betonelementen en BAM Contractors was de aannemer. Deze prijsuitreiking werd georganiseerd door FEBE, de federatie van de Belgische prefab betonindustrie.

De motivatie van de jury luidde als volgt: “Het stadspark is een toonbeeld van de hedendaagse mogelijkheden van prefabbeton in de publieke ruimte. Ondanks het sober gebruik van de verschillende materialen oogt het resultaat heel fris.”

Stijlvolle betonelementen
De oplossingen in prefabbeton geven een duurzaam, veilig, comfortabel én harmonieus karakter aan het park. Betonstraatstenen in drie tinten creëren een uniform gevoel op de promenade langs de Jeker. De zitkubussen combineren veiligheid en comfort ter hoogte van de schoolomgeving. Schuine geprefabriceerde keerwanden in zichtbeton werken het hoogteverschil aan één van de pleintjes stijlvol weg. De aanleg van de nieuwe parkings gebeurde met donkere betonstraatstenen in combinatie met robuuste waterpasserende betontegels die zorgen voor een groen accent.

Een aaneenschakeling van bijna 700 meter aan prefab zitbanken vormt dé absolute blikvanger.  Deze elementen met een variërende zitbreedte zijn uitgevoerd in licht opgeruwd architectonisch beton en plaatselijk bekleed met hout.  Ze staan garant voor een optimale waterbeleving langsheen de Jeker. Dankzij een intense en constructieve samenwerking zijn we erin geslaagd de publieke ruimte in Tongeren te verbeteren. De fabrikant van het prefab beton speelde daarbij een cruciale rol door mee te denken en de visie op het park zichtbaar te maken tot in de kleinste details.

Over onze opdracht
Bij de omvorming van het stadspark de Motten wensten de Stad Tongeren, de Vlaamse Milieumaatschappij en Fluvius een opgefriste ontmoetingsplaats te verwezenlijken met ruimte voor recreatie.

Omwonenden en passanten kunnen sinds september volop genieten van de ligweiden, grasperken, plantsoenen, alsook van het waterbelevingsplein en het skatepark. Onze opdracht omvatte de opmaak van een masterplan met een beeldkwaliteitsluik voor de site van De Motten, waarbij de openlegging van de rivier centraal stond.

Het stadspark De Motten en de volkstuintjes zijn heraangelegd in functie van de nieuwe Jeker. Dit om het door wegen en parkings versnipperd park- en natuurareaal samen te voegen tot een groter geheel. Zo kan het de rol vervullen van een groene vallei voor de Jeker binnen het stedelijk gebied.

MEER INFO
Website: www.febeawards.be

Foto’s: © Ronny Engelen