0 of 0 for ""

Stuwsluiscomplex Harelbeke wint publieksprijs bij Publica Awards


De Publica Awards van EBP belonen de beste publieke projecten. Het recent geopende stuwsluiscomplex in Harelbeke sleept via een online stemronde alvast de publieksprijs in de wacht in de categorie Urban Development, Infrastructure & Mobility. Sweco werkte mee aan het voortraject voor deze nieuwe sluis. De Vlaamse Waterweg nv was de opdrachtgever.

Onze opdracht bestond uit de opmaak van een Design & Build bestek met inbegrip van een selectie- en gunningsleidraad, de opstelling van de contractuele bepalingen alsook van de technische outputspecificaties en de juridische begeleiding tijdens de contracteringsfase.

De nieuwe sluis in Harelbeke op de Leie maakt een vlotte passage mogelijk voor schepen tot 4.500 ton. De bestaande sluis was te klein voor deze grotere schepen en werd vervangen door een exemplaar met een lengte van 230 meter. Deze werken maken deel uit van het binnenvaartproject Seine Schelde Vlaanderen. Vlaanderen en België vormen namelijk een belangrijke schakel in het Europese netwerk voor watertransport. De Leie is een stuk van de verbinding tussen de Seine en de Schelde en wordt beter bevaarbaar gemaakt.

In dit kader bestudeert Sweco ook het integraal ontwerp voor de toekomst van het kanaal Bossuit-Kortrijk. Met de opwaardering van dat kanaal zal er een volwaardige klasse Va-verbinding gerealiseerd worden tussen de Leie en de Boven-Schelde. Bovendien werkt Sweco mee aan de studies voor het nieuwe kanaal Seine-Noord-Europa. Dat maakt deel uit van het Europees initiatief om België en Frankrijk met elkaar en de rest van Europa te verbinden via een netwerk dat grotere vrachttransporten met binnenvaartschepen, geladen met bulk of containers, kan verwerken.

Over de Publica Awards
Met de uitreiking van de Publica Awards op 17 september wil EBP, het publicatieplatform voor overheidsopdrachten, lovenswaardige overheidsprojecten belonen en in de schijnwerpers plaatsen, de publieke actoren bekronen en de diversiteit en rijkdom van hun projecten onderstrepen.

MEER INFO
Publica Awards: https://publica-brussels.com
Sluis Harelbeke: www.seineschelde.be/locatie/harelbeke