0 of 0 for ""

Sweco grote winnaar bij Prijs Publieke Ruimte 2021


Laat de champagne maar knallen want Sweco wint de Prijs Publieke Ruimte met het vernieuwd stadspark De Motten in Tongeren. Het Drongenplein in Gent gaat aan de haal met de Publieksprijs. Dikke proficiat aan de betrokken opdrachtgevers, Stad Tongeren en Stad Gent, en onze teams van Regional Infrastructure en cluster BUUR!

Elk jaar reikt Infopunt Publieke Ruimte een onderscheiding uit aan de ‘beste’ openbare ruimte van België. De Prijs Publieke Ruimte is een erkenning voor goed opdrachtgeverschap en voor een kwaliteitsvol ontwerp en uitvoering van het project. Wij zijn supertrots op deze prestigieuze erkenning en we blijven in de toekomst timmeren aan het ontwerp van duurzame publieke ruimten. Proficiat aan onze teams van Regional Infrastructure en cluster BUUR!

Stadspark De Motten
Sport- en recreatiepark De Motten in Tongeren is een mooi voorbeeld van hoe water in de stad de klimaatadaptatie en de leefbaarheid een stevige boost geeft. Het stadsbestuur van Tongeren implementeerde deze visie in zijn klimaatadaptieplan: na ruim 60 jaar stroomt de rivier de Jeker terug door het centrum van de stad. Rond de rivier werd een stadspark en waterbelevingsplein gecreëerd. Nu is de plek een opgefriste ontmoetingsplaats waar ruimte is voor recreatie. Sweco’s opdracht omvatte de opmaak van een masterplan met een beeldkwaliteitsluik voor deze site. Ook voor het ontwerp en de uitvoering waren we verantwoordelijk.

Drongenplein en Oude Abdijstraat
Het vernieuwde Drongenplein is een aantrekkelijk groen plein met vele ontmoetings- en recreatiefaciliteiten waar cultureel erfgoed en de beschermde rij lindebomen in de schijnwerpers worden gezet. Maar ook in dit project kreeg water een hoofdrol: ter hoogte van het oude landhoofd wordt de Leie mooi in beeld gebracht vanaf het nieuwe uitkijkplatform en er werd een speelzone gerealiseerd met houten speelelementen. Wie niet genoeg krijgt van het water, kan aan de zijde van de Oude Abdij aan het water vertoeven op de nieuwe trappenconstructie met vlonder. Sweco heeft aan bijna alle deelfacetten van dit multidisciplinair project meegewerkt zoals het ontwerp van de wegenis en het plein, de opvolging van de uitvoering en de veiligheidscoördinatie.

MEER INFO
Website Congres Publieke Ruimte