0 of 0 for ""

Sweco lanceert vooruitstrevend mobiliteitsbeleid


Sweco heeft een vernieuwend mobiliteitsbeleid voor zijn medewerkers ontwikkeld. De focus ligt op de inzet van baanbrekende mobiliteitsinitiatieven en tools, maximale keuzevrijheid en de beperking van het aantal verplaatsingen.

Erwin Malcorps, Managing Director Sweco Belgium, zegt: “Flexibiliteit is het ordewoord om als organisatie te blijven groeien. We dienen vaste patronen te verlaten en op zoek te gaan naar dynamische maatregelen die met onze veeleisende maatschappij meegroeien. Op onze website www.swecourbaninsight.com lees je hoe wij de mobiliteitstoekomst vorm willen geven. Wat vandaag goed werkt, moet ook jaren later nog een verstandige keuze zijn. Ons nieuw mobiliteitsbeleid laat ruimte voor alle mogelijke toekomstige scenario’s. Het duurzaamheidsstreven zit trouwens vervat in het Sweco-DNA. Dit uit zich zowel in onze projecten als in onze werkmethodes en beleidslijnen. Duurzame mobiliteit voor én door onze medewerkers is een evidentie: ‘Practise what you preach’.”

Stijn Van Pee, mobiliteitsexpert bij Sweco, legt uit: “Uit onze monitoring blijkt dat de medewerkers van Sweco een divers verplaatsingspatroon hebben en dat er tussen de vestigingen veel verschillen zijn qua mobiliteitsbehoeften. Het gaat daarbij niet enkel om het woon-werkverkeer, maar ook om zakelijke en privéverplaatsingen en alle mogelijke combinaties. Daarom is het wenselijk om vlot, flexibel en snel alle vervoersmogelijkheden ter beschikking te hebben. Dit zorgt ervoor dat onze medewerkers bewustere keuzes maken en dat iedereen op elk moment over meerdere mobiliteitsoplossingen beschikt.”

Trapsgewijs naar een groenere mobiliteit
Het promoten en faciliteren van duurzame mobiliteit gebeurt bij Sweco volgens een cascadeprincipe. In eerste instantie trachten we het aantal verplaatsingen te beperken. Hiervoor maken we gebruik van telewerk in combinatie met performante clouddiensten en overleggen we bijvoorbeeld via Skype. Is er een verplaatsingsbehoefte, dan hebben de medewerkers een ruim pakket aan alternatieve vervoersmanieren die ze op hun maat kunnen inzetten. In bepaalde gevallen is de auto de meest aangewezen keuze, maar door de brede waaier aan alternatieven worden medewerkers minder auto-afhankelijk. We voorzien trouwens een geleidelijke omschakeling naar elektrische wagens.

Zwitsers zakmes voor alle mobiliteitsbehoeften
De Sweco-kantoren worden zo bereikbaar mogelijk ingeplant, vlakbij multimodale knooppunten en treinstations. Bovendien beschikken de medewerkers over een kant-en-klare toolbox aan flexibele maatregelen. Naast bekende initiatieven, zoals deel- en poolfietsen, fietslease, Cambio, carpool en gratis openbaar vervoer, voorziet Sweco ook innovatieve oplossingen waarbij ‘Mobility-as-a-Service’ (MaaS) de leidraad is. Zo gebruiken we de Olympus-app (Artemis) om de alternatieven erg toegankelijk en aantrekkelijk voor te schotelen. Tickets voor het openbaar vervoer en deelfietsen en -wagens zijn slechts één vingerknip van elkaar verwijderd. We nemen ook deel aan de test van de gloednieuwe ‘Office on Wheels’ kantoorbus.

Maximale inzet van elektrische wagens
De verplaatsingen die omwille van het traject of andere randvoorwaarden toch met de auto gebeuren, maakt Sweco zo duurzaam mogelijk. Dit omvat de snelle omschakeling naar een wagenpark met enkel elektrische en benzinewagens. In iedere bedrijfswagencategorie bieden we een volwaardig elektrisch alternatief aan. Dankzij een e-car roadshow met testritten effenen we het pad voor elektrisch rijden en begeleiden we de medewerkers die de overstap maken. Op lange termijn zal het wagenpark louter uit elektrische modellen bestaan.

Foto’s: © Faye Pynaert