0 of 0 for ""

Sweco omarmt IBO-formule voor nieuw talent


De Individuele BeroepsOpleiding (IBO), een initiatief van de VDAB, laat werkzoekenden op de werkplek bijleren. Dit gebeurt eventueel zelfs in combinatie met hun huidige opleiding. Bij Sweco is dit innovatief opleidingsplan een geslaagde kweekvijver voor nieuw talent. We hebben intussen al een aantal collega’s die als IBO-ers zijn begonnen.

Succesvol praktijkvoorbeeld
Zo vernam Alain De Backer, Operational Manager Buildings, via een collega dat een jonge ondernemende kerel, Willem Bastiaens, een opleiding Bouwkundig tekenen volgde bij de VDAB en dat hij een werkplek zocht. Een gesprek toonde aan dat zijn interesses en verwachtingen met de onze overeen kwamen. Met het enthousiasme en de leergierigheid die Willem kenmerken, was het IBO-contract snel geregeld.

Alain getuigt: “De klik tussen Willem en zijn nieuwe collega’s was wederzijds. Ik trad daarbij op als begeleider. De opvolgings- en evaluatiegesprekken tussen de VDAB en Sweco liepen gesmeerd. Hoewel Willem nog een aantal leerpunten heeft, is het niet verwonderlijk dat na het afronden van deze opleiding dit meteen tot een vaste indiensttreding heeft geleid.”

Snel aan de slag
Ook Willem is vol lof over de IBO-aanpak: “Ik was tijdens mijn vakantiejob al tekenaar geweest. Dit beviel me zo goed dat ik het plan opvatte om avondschool te volgen voor een diploma Bouwkundig tekenen. Ik zou dit dan overdag combineren met een echte job. Ik deed het zo graag dat ik al praktijkervaring wou opdoen, zo kwam ik bij Sweco terecht.”

Willem vervolgt: “Hier leer ik ontzettend veel méér en mijn collega’s helpen me goed vooruit. Zo kon ik bijvoorbeeld meewerken aan het opstellen en doorsturen van een bouwaanvraag voor het ontwerp van een biomassacentrale. Een ander groot hoofdstuk was de opvolging van het nieuwe Sweco-kantoor in Antwerpen. Mijn IBO-contract zou oorspronkelijk omgezet worden naar een contract met een looptijd van zes maand, maar ik ben in de wolken, het werd meteen een vast contract!”

Willem vertegenwoordigt bij Sweco geen alleenstaand geval. Meerdere personen zijn de IBO-formule momenteel aan het uittesten. We wensen alle betrokkenen veel succes!

MEER INFO
Website VDAB: www.vdab.be/ibo