0 of 0 for ""

Zwin Natuurpark wint Prijs Wivina Demeester voor excellent bouwheerschap


In het atelier van de Vlaamse Bouwmeester is het Zwin Natuurpark van de provincie West-Vlaanderen tot laureaat uitgeroepen in de categorie Architectuur. Sweco Belgium heeft, in samenwerking Coussé & Goris architecten, een aanzienlijke bijdrage geleverd aan het ontwerp van de verschillende gebouwen en de buiteninrichtingen.

Dit gelauwerd project toont aan hoe een publiek opdrachtgever op een uitzonderlijke manier met complexe processen kan omgaan, en hoe een uitgesproken visie daarbij hand in hand gaat met ontwerpende creativiteit. De jury koos voor het bezoekerscentrum omdat het geheel goed geïntegreerd is in het vlakke natuurlandschap. De eenduidige vormgeving en de keuze van materialen met hout en beton zorgen voor een fijngevoelige architectuur. Sweco was verantwoordelijk voor de volledige studie van de technische installaties en de buiteninrichtingen, en trad op als BREEAM-assessor. Onze landschaps- en natuurdeskundigen werkten aan het herstel van het landschap en natuurgebied van het Zwinpark en de omgevende landschappen zoals de Kleyne Vlakte en het eigenlijke Zwin.

Natuur- en belevingswaarde staan voorop
Het bezoekerscentrum wil een toonbeeld van vernieuwing zijn. Het concept is gebaseerd op sociologische, ruimtelijke en culturele dimensies, die tot het creëren van buitengewone ervaringen leiden. Het gebouw kreeg een eigen sfeer, die het educatieve en humane karakter ervan uitdrukt en die een dialoog aangaat met de authentieke Zwinvlakte en de bezoekers. Het volledige Zwinpark werd vernieuwd, met vervanging van alle bestaande infrastructuur en de creatie van meer typische duin(-bos en -meer) biotopen. De uitgangspunten waren de verhoging van de biodiversiteitswaarde, integratie en bundeling van de nieuwe natuur met de Zwinnatuur en de bundeling van activiteiten in twee gebouwen die horizontaal geïntegreerd werden in het Zwinlandschap.

Over de prijs
De Prijs Wivina Demeester voor Excellent Bouwheerschap erkent publieke en semipublieke bouwheren die door hun aanpak en zin voor vernieuwing tonen dat ze kwaliteit vooropstellen. De prijs, voorheen de ‘Prijs Bouwheer’ en ‘Prijs Bouwmeester’, werd voor de negende keer uitgereikt. De prijs wil vooral een ambitieus stedenbouwkundig en architecturaal kwaliteitsbeleid bij overheden aanmoedigen en de aandacht richten op de bouwheer en het voorbeeldig traject dat die doorlopen heeft.

MEER INFO
Project Zwin Natuurpark
Website Vlaams Bouwmeester