0 of 0 for ""

Circulaire renovatie voor iconisch Design Museum Gent

Het Design Museum Gent ondergaat een grootschalige renovatie met focus op circulariteit, energetische duurzaamheid en innovatie. De nieuwe vleugel DING linkt de bestaande gebouwen aan elkaar en slaat een brug tussen het historische centrum, de bezoekers en de designwereld.

Dit bijzondere project omvat zowel de renovatie en restauratie van drie bestaande gebouwdelen, als de bouw van de nieuwe vleugel DING met een duurzame CLT-houtstructuur (Cross Laminated Timber). Sweco is verantwoordelijk voor de studie van de technische installaties en EPB. Het ontwerp is van de hand van ATAMA, Carmody Groarke en RE-ST. Sogent is gedelegeerd bouwheer in opdracht van de Stad Gent en Artes Group is de hoofdaannemer.

Circulaire renovatie voor iconisch Design Museum Gent

© ATAMA, Carmody Groarke, RE-ST

Binnenklimaat op maat

We streven naar een gebouw met optimaal comfort, klimatologisch afgestemd op de museumfuncties, uitgerust met duurzame verlichting en hoogwaardige akoestische systemen.

Musea hebben immers een stabiel binnenklimaat nodig, zelfs met variabele bezetting. Dit is cruciaal om de collectiestukken te beschermen tegen schade door temperatuur, vochtigheid en vervuiling. Voor DING voorzien we een HVAC-systeem, klimaatplafonds en een all-air systeem voor klimaatbeheersing.

De verlichting is flexibel en kan worden aangepast met UV-filters om de collectie te beschermen. Een slim gebouwbeheersysteem staat in voor het energiegebruik en maakt realtime aanpassingen mogelijk.

Circulaire renovatie voor iconisch Design Museum Gent

Holistische blik op duurzaamheid

Voor de façade van DING werd een circulaire gevelsteen ontwikkeld op basis van kalk en Gents bouwafval (gebroken glas en beton). De steen wordt niet gebakken maar geperst en heeft zo een lagere koolstofvoetafdruk.

Het bouwproject zet ook in op ‘urban mining’, het recycleren van waardevolle grondstoffen uit stedelijk afval. Zo worden de natuurstenen vloer- en traptegels uit vleugel 1992 gerecupereerd en vermalen om de vloer in deze vleugel aan te vullen met een nieuwe terrazzo vloerbekleding. Verder wordt het hout van de oude trappen hergebruikt als trapneuzen voor de nieuwe trap in DING.

Met DING zetten we een grote stap richting ‘smart museum’, met een fijnmazige structuur voor elektriciteit en data. Dankzij strategisch geplaatste verdeeldozen en consolidatiepunten is er veel flexibiliteit en kunnen nieuwe digitale technologieën, zoals Virtual Reality of Augmented Reality, makkelijk geïntegreerd worden. Het museum richt zich verder op digitale wayfinding, interactieve bezoeken via geolocatie en eenvoudige interactie met de gebouwtechnieken.

Circulaire renovatie voor iconisch Design Museum Gent

Meer dan een museum

Op het gelijkvloers van DING komt de stadskamer, een multifunctionele ruimte. Ook de balie, de shop en het onthaal krijgen er een plek. Op de eerste verdieping is er ruimte voor lezingen en presentaties. De workshopruimtes komen op de tweede verdieping en op verdieping drie is er plek voor gratis expo’s. DING krijgt ook een ruim terras met zicht op de historische binnentuin van Hotel de Coninck. De loft en het winterterras op de vierde verdieping zullen een mooi zicht bieden op de Gentse skyline.

De technieken, de ruimte voor de art handling en restauraties, de toiletten en de vestiaire komen op de ondergrondse verdieping van DING en vleugel 1992. In het aanpalende 16de-eeuwse Huis Leten komt tot slot een museumcafé met zicht op een verborgen binnentuin aan de achtergevel.

Circulaire renovatie voor iconisch Design Museum Gent