Masterplan voor stad Luik: verhoogde waterveerkracht en overstromingsbeheer
Kan een masterplan de waterveerkracht en het overstromingsbeheer van een stad omvormen en tegelijkertijd inspelen op de behoeften van haar inwoners? Sweco presenteert met trots het masterplan voor de publieke ruimte rond het Ourthe-kanaal in Luik, een ontwerp dat precies dat doel voor ogen heeft. Dit project zal een blijvende impact hebben op de gemeenschap en het milieu dankzij innovatieve oplossingen en een nauwe samenwerking met verschillende belanghebbenden.
Doel
Het doel van dit project is om op de samenvloeiing van de Ourthe en de Vesder de veerkracht van water te verbeteren en het beheer van overstromingsrisico’s in deze regio aan te pakken. Ons team deed uitgebreid onderzoek en ontwikkelde twee scenario’s op basis van verschillende benaderingen van overstromingsbeheer. In het masterplan streven we ernaar om overstromingsgevoelige gebieden uit te breiden en overstromingsrisico’s effectief te controleren. Dat doen we door veerkrachtige ontwikkelingsprincipes te testen en de veiligheid van mensen en eigendommen te verzekeren.
Oplossingen en innovatie
De innovatieve oplossingen in dit project moeten de uitdagingen van klimaatveranderingen aanpakken. Door middel van een uitgebreide hydrologische diagnose hebben onze experten zwakke punten, risicogebieden, en potentiële toevluchtsoorden en uitbreidingsgebieden voor water geïdentificeerd. Onze aanpak omvat een combinatie van:
- natuurlijke oplossingen, zoals tijdelijke onderdompelingsgebieden en demineralisatie,
- evenals hydraulische maatregelen zoals tijdelijke waterdichte afdichtingsmechanismen en pompgemalen, die zijn aangepast aan overstromingen en verbonden zijn met tijdelijke onderdompelingszones.
Deze oplossingen bieden een holistische benadering van klimaatveranderingen.
Om te voldoen aan de huidige en toekomstige behoeften van de gemeenschap, intensiveren en verdichten we de programmering rond de lokale treinstations van Angleur en Chênée. We creëren nieuwe centrale punten en actieve mobiliteitshubs, en verbinden de locatie met fiets- en voetgangersinfrastructuur. Daarnaast activeren we programma’s en een educatief pad gericht op water, ecologie en industrieel erfgoed. Deze infrastructuurverbeteringen dienen ook als noodroutes en bieden toegang tot toevluchtsoorden tijdens overstromingen op het niveau van de treinsporen.
Uniek calaminebiotoop
Het studiegebied van dit project bevat een uniek calaminebiotoop, die speciale aandacht vereist bij het integreren van het landschap. We werken aan het verbeteren van het ecologisch erfgoed van het gebied door herstel, behoud en goed beheer van open ruimtes langs de rivieroever te waarborgen. De calaminebiotoop geeft meerwaarde aan de locatie, en educatief materiaal, dat gepaard gaat met het nieuwe netwerk van fiets- en wandelpaden, benadrukt verder de betekenis ervan.
Uitdagingen
De uitvoering van dit masterplan is niet zonder uitdagingen geweest. Het studiegebied liep ernstige schade op en de aangrenzende wijk Angleur werd getroffen door zware overstromingen. Voor we dit masterplan ontwikkelde, bood ons team al duurzame en technische oplossingen om de wijken te beschermen en het water weer zijn rechtmatige plaats in de vallei te bieden.
Samenwerking
Acht maanden werkten we nauw samen met de stad Luik en Idea Consult, en ook enkele strategische actoren waren betrokken bij de overgangsdynamiek van deze industriële, innovatieve en productieve wijk. Daarnaast heeft de samenwerking met collega’s met expertise op het gebied van hydrologie, landschap en ecologie, en de raadpleging van externe belanghebbenden, een cruciale rol gespeeld in het succes van dit project.
Resultaat
Dit operationele masterplan benadrukt ons engagement voor een ecosysteemgerichte en duurzame aanpak, waarbij we inspelen op toekomstige uitdagingen op het gebied van klimaatverandering en crisisbeheer. Door nauw samen te werken met onze klant, partners en belanghebbenden, vergroten we het bewustzijn en werken we aan een gedeelde visie om veerkrachtiger te worden.