0 of 0 for ""

Participatie is de sleutel tot een klimaatneutraal Leuven

Als een van de 112 Europese missiesteden streeft Leuven naar een klimaatneutraal statuut tegen 2030. Daarvoor stelde het een Klimaatcontract op, met 10 leidende principes. Baanbrekend is het engagement van verschillende partners uit het Leuvense ecosysteem. Ook Sweco ondertekende het Klimaatcontract en geeft met zijn expertise de ambities mee vorm.

visual of the Leuven 2030 Climate Neutral project, subproject marketplace as energy source. Illustration of the Leuven marketplace with a cross-section of the underground with energy ducts.

De Grote Markt als energiebron voor de stad – Leuvens Klimaatcontract, i.o.v. Stad Leuven en Leuven 2030

Wereldwijd verbruiken steden meer dan de helft van alle energie en zijn ze goed voor 70% van de CO2-uitstoot[1]. In de Europese Unie woont zo’n driekwart van alle mensen in de stad. Dat maakt Europese steden bij uitstek geschikt om de omslag naar een duurzame maatschappij te trekken. Daarom lanceerde Europa in 2022 de missie ‘100 klimaatneutrale en slimme steden tegen 2030’ (100 Climate-Neutral and Smart Cities by 2030): 112 steden gaan de uitdaging aan om hun ambities en inspanningen voor het klimaat op te schroeven. Zij banen de weg en zoeken oplossingen voor barrières, om te tonen dat het kan.

Sweco ondertekende het Klimaatcontract als geëngageerde partner en verleent zijn expertise om de transitie mee waar te maken.

Miechel De Paep, specialist Climate Adaptation

Een duidelijk en becijferd actieplan

Ook Leuven beantwoordde de oproep en werd geselecteerd in de lente van 2022, omwille van de aanwezige kennis in de stad, de vernieuwende initiatieven die reeds genomen werden op vlak van klimaat, economie, sociaal beleid, en de structurele samenwerking met kennisinstellingen, bedrijven en inwoners.

Het missiestad-label is niet vrijblijvend. Europa vraagt drie dingen van alle missiesteden:

–  een actieplan naar klimaatneutraliteit in 2030,
–  engagementen van partners om de acties uit te voeren
–  een financieel model om die acties te bekostigen.

Het Leuvens Klimaatcontract biedt antwoorden op deze vereisten.

Een analyse van de Leuvense CO2-uitstoot leerde welke emissiedomeinen prioritair zijn en welke barrières een snellere transitie in de weg staan. Doorbraakprojecten, 86 in totaal, bieden oplossingen voor deze barrières. Partners engageren zich voor de realisatie van elk van deze projecten. Een investeringsstrategie concretiseert de financiële middelen, logica en hefbomen die nodig zijn om de doorbraakprojecten en de transitie in Leuven te financieren.

Sweco ondertekende het Klimaatcontract als geëngageerde partner en verleent zijn expertise om de transitie mee waar te maken. Onze experten ondersteunden Leuven bij de selectie en technische uitwerking van de doorbraakprojecten, analyseerden de klimaatimpact en berekenden de CO2-impact. Verder verzamelde Sweco mee de engagementsverklaringen en becijferden we de kosten en co-benefits waar mogelijk.

Naar 80% CO2-reductie

Tegen 2030 wil Leuven zijn jaarlijkse CO2-uitstoot reduceren naar 79.000 ton, of 80% minder ten opzichte van de uitstoot in 2019, 457.000 ton.

De resterende uitstoot wordt aangepakt door meer groen – vandaag is dat naar schatting al goed voor 12.000 ton CO2-opslag per jaar, en via innovatieve nieuwe technologieën in de industrie- en transportsector.

Als belangrijke eerste stap reduceren de 86 doorbraakprojecten de uitstoot met ruwweg 10%. Tegelijk spelen deze doorbraken een belangrijke rol, door barrières weg te nemen, innovaties te testen of een belangrijke voorbeeldrol te vervullen. Dat maakt de weg vrij voor opschaling en replicatie, om de impact te maximaliseren tot een reductie van 80%.

Rendement, financieel en maatschappelijk

In de toekomst zullen verschillende soorten investeerders kunnen investeren in meerdere doorbraakprojecten tegelijk, via een portfoliomodel. Financieel rendement en maatschappelijke return gaan daarbij hand in hand. Overwinsten worden geherinvesteerd, wat toelaat om een mix van meer en minder financieel rendabele projecten te realiseren en tegelijkertijd de maatschappelijke return mee te garanderen, op korte en lange termijn.

Bovendien brengt dit omvattend financieringsmodel ook de ‘kost van niets doen’ in de mate van het mogelijke in rekening. Hoe langer actie uitblijft, hoe hoger de kosten van de klimaattransitie immers oplopen.

Sweco kijkt ernaar uit samen met Stad Leuven, Leuven2030 en de andere partners in het Leuvense ecosysteem de ingeslagen weg te vervolgen.