0 of 0 for ""

Eerste drijvend zonnepark in Vlaanderen is klaar


Floating PV draagt bij aan de Vlaamse klimaatdoelstellingen en is tevens het grootste drijvend zonnepark in België, met 17.250 zonnepanelen. Sweco heeft de haalbaarheidsstudie voor de vergunbaarheid van de drijvende PV-installaties opgemaakt, alsook de omgevingsvergunningsaanvraag. We treden ook op als technisch adviseur tijdens de tenderingsfase, uitvoering en Operation & Maintenance. Sibelco, LRM, Group Machiels en Luminus zijn de opdrachtgevers.

Zonnepaneelinstallaties op wateroppervlakken, in dit geval op verlaten ontginningsputten, bieden veel voordelen: de ontginningsputten bieden extra ruimte voor energieopwekking, het onderhoud en de productie kunnen geoptimaliseerd worden en het water verdampt minder snel.

Het park is gebouwd op zandgroeve De Schans van Sibelco, op de grens van de Antwerpse gemeenten Mol en Dessel. De zonnepanelen zijn gemonteerd op een drijvende structuur van zeven hectaren. De installatie heeft een vermogen van 7 MWp en heeft een productie die overeenkomt met het jaarverbruik van 2.000 gezinnen. Bijkomend is er gekozen om innovatieve methodes toe te passen, die toelaten inzicht te krijgen in mogelijke optimalisaties van de energieopbrengst.

De elektriciteit van het drijvend zonnepark wordt lokaal maximaal door Sibelco verbruikt. De Limburgse Investeringsmaatschappij LRM, JM Recycling (onderdeel van Group Machiels), Luminus en Sibelco zijn de initiatiefnemers van dit innovatieve project, met steun van de Vlaamse regering.

Foto: © Floating PV

MEER INFO
Website: www.floatingpv.be