0 of 0 for ""

Modulair bouwen helpt onze sociale huisvesting vooruit

Vlaanderen heeft dringend nood aan kwalitatieve sociale woningen. Modulair bouwen biedt soelaas, met een bouwtijd die tot driemaal sneller is. Sweco maakt deel uit van het geselecteerd team CIT Blaton – Aché Terra – Prefabois voor de raamovereenkomst ‘Modulair Wonen’, gericht op het ontwerpen en realiseren van modulaire wooneenheden.

 

Dit initiatief draagt bij aan de creatie van een samenleving waarin kwaliteitsvol, toegankelijk, woonzeker en betaalbaar wonen voor alle inwoners van Vlaanderen mogelijk is. Het is een belangrijke stap in de richting van een duurzame, inclusieve en veerkrachtige samenleving.

Een thuis voor iedereen

Met de gestandaardiseerde woonmodules willen we concreet het verschil maken voor mensen die in aanmerking komen voor een sociale woning, noodwoning of woning voor dak- of thuislozen. We doen dit samen met aannemer CIT Blaton, Aché Terra architecten, Prefabois (houtconstructie) en Feys (veiligheid).

De standaardmodules worden gemaakt in een atelier en ter plaatse ineengezet tot een woning. Sweco stelt hiervoor haar ruime expertise ter beschikking. We zorgen voor de studies stabiliteit, speciale technieken, akoestiek, EPB- en ventilatieverslaggeving, alsook voor landschaps- en omgevingsinrichting en infrastructuur.

JengaNest, modulair woonconcept met houten structuren dat huiselijkheid en warmte uitstraalt
© CIT Blaton en Aché Terra architecten

Hogere versnelling voor sociale huisvesting

De raamovereenkomst ‘Modulair Wonen’ loopt tot en met eind 2027 en past binnen de doelstellingen van Vlaanderen om de wachtlijsten voor onder meer sociale woningen aan te pakken. Lokale besturen kunnen hierdoor beduidend sneller en binnen de vastgelegde voorwaarden modulaire woningen laten bouwen. Woonmaatschappijen, de Vlaamse lokale besturen en Wonen in Vlaanderen kunnen via een minicompetitie specifieke opdrachten binnen de raamovereenkomst bestellen.