0 of 0 for ""

Nieuw inkompaviljoen geeft het UZ Gent een nieuw gezicht

Een tijdelijk inkomgebouw geeft het UZ Gent een fris gezicht. Met deze nieuwe onthaalzone neemt het ziekenhuis een belangrijke stap in het masterplan Project U, met onder andere een nieuw hoofdgebouw centraal op de campus. Over enkele jaren zal dat plaats bieden aan een definitieve onthaalzone. In afwachting brengt het tijdelijk inkomgebouw de twee aparte onthaalzones en -administraties al samen. VK architects+engineers, part of Sweco staat het UZ Gent bij in deze ambitieuze vernieuwing van de universitaire ziekenhuiscampus.

VK architects+engineers, part of Sweco heeft het tijdelijke inkompaviljoen demontabel ontworpen en gerealiseerd. Het ontwerp en de inplanting zetten in op een optimale beleving en efficiëntie. De ligging dichtbij de bezoekersparking, fietsenstalling, tramhalte en kiss-and-ridezone garandeert een vlotte bereikbaarheid. Het voorplein sluit naadloos aan op deze hoofdas, zodat de patiënten en de bezoekers vlot het inkomgebouw binnenlopen.

De komende jaren verwelkomt het UZ Gent de patiënten en de bezoekers in een sfeervolle ruimte vol comfort en licht. De experts hebben met een doordacht circulatieconcept ingezet op een vlotte doorstroming: flows kruisen elkaar niet en vloeien steeds voorwaarts. De kleurrijke bestrating leidt de gasten naar binnen en brengt hen langs aanmeldzuilen, loketten en gespreksruimtes. De gevelhoge ramen met dubbele hoogte laten volop daglicht binnen en bevorderen de oriëntering door de visuele connectie met de omringende gebouwen. De rode leidraad begeleidt de patiënten en de bezoekers ten slotte op intuïtieve wijze naar de uitgang, vanwaar ze vlot verder kunnen naar hun bestemming.

De architectuur van het paviljoen toont vooral strakke lijnen. De pure vormentaal van het inkompaviljoen brengt het tijdelijke karakter prominent in beeld: de open structuur toont een kunstzinnige opbouw met mobiele eenheden. Gesloten en open delen weerspiegelen meer privatieve of publieke functies. De rode signaalkleur van het gebouw, in dialoog met het voorplein, maakt de zone instant herkenbaar als nieuw onthaal van de universitaire ziekenhuiscampus.