0 of 0 for ""

Sweco en De Lijn: samen op weg naar een duurzaam, elektrisch netwerk

In de groeiende aandacht voor het klimaat speelt mobiliteit een belangrijke rol. In dat kader wil Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn het patrimonium verduurzamen en met het volledige bussenbestand overschakelen op elektrisch rijden. Sweco verleent graag zijn expertise aan deze belangrijke klimaattransitie.

De stelplaatsen zijn een essentiële schakel in een succesvolle elektrificatie van De Lijn. In afgelopen jaren ontplooide de Vlaamse vervoersmaatschappij een omvangrijke operatie, waarbij het gefaseerd nieuwe stelplaatsen bouwt en bestaande stelplaatsen renoveert. Zo wil het tegen 2025 emissievrije diensten aanbieden in stedelijke gebieden, en volledig emissievrij rijden tegen 2035.

Sweco zet in op een duurzame en leefbare toekomst voor iedereen en kan zich helemaal vinden in deze ambities. In België heeft Sweco een indrukwekkend portfolio voor enerzijds het mee ontwikkelen en ontwerpen van nieuwe stelplaatsen. Denken we hierbij aan de voorbeelden uit Hasselt, Sint-Niklaas, Leuven en sinds kort ook het project te Wissenhage voor De Lijn. Uiteraard kan ook de ontwikkeling op de site te Haren voor de MIVB hierbij zeker niet vergeten worden. Zodoende dragen we actief bij aan de elektrificatie van menig stelplaatsen en het verduurzamen van ons openbaar vervoer.

Met een nieuwe aanbesteding voor stelplaatsen binnen een raamovereenkomst zet De Lijn verdere stappen naar een duurzaam wagenpark. Twee aanbieders zijn geselecteerd om over een periode van zes jaar tot 17 stelplaatsen te realiseren in PPS- en traditionele constructies. Ook nu gaat het zowel om nieuwe stelplaatsen als om de renovatie van bestaande stelplaatsen.

Als beste aanbieder mag Sweco direct van start met de ontwikkeling van vijf stelplaatsen in een PPS-constructie, in Asse, Anderlecht, Rumst, Leuven en Mechelen. Sweco ondersteunt De Lijn met project management, technische expertise en administratie en maakte indruk met een plan van aanpak op maat, gestoeld op onze uitgebreide ervaring op het terrein.

Onze experts kijken er naar uit om een actieve rol te blijven spelen in de klimaattransitie van De Lijn, en zo verder te bouwen aan een duurzame mobiliteit.