0 of 0 for ""

Sweco geeft vorm aan het ziekenhuis van morgen op mensenmaat

Südspidol als stralend baken van helende verbinding

Ingenieurs- en architectenbureau Sweco stuurt het consortium SWECO/G.A.F./S.W.A.A. aan dat het ziekenhuiscomplex Südspidol in Esch-sur-Alzette (Luxemburg) voor het Centre Hospitalier Emile Mayrisch (CHEM) gaat ontwikkelen. 

Südspidol © CHEM

Bij Sweco kijken we verder dan de fysieke structuur van ziekenhuizen. We zien een toekomst waarin ziekenhuizen meer zijn dan behandelcentra. Ze zijn een integraal onderdeel van de gemeenschap, een veilige haven voor patiënten in moeilijke tijden en een stimulerende werkomgeving voor het personeel. Ze zijn plaatsen die niet alleen zorgen voor de fysieke gezondheid van de patiënten, maar ook bijdragen aan het welzijn van de hele gemeenschap.

De kracht van Sweco ligt in onze multidisciplinaire aanpak en het bundelen van kennis over divisies en landen heen. Onze teams van experts werken samen om innovatieve oplossingen te creëren die voldoen aan de behoeften van patiënten en medisch personeel. We gebruiken geavanceerde technieken en technologieën om een gezonde en rustgevende omgeving te creëren. Dit betekent het waarborgen van een gezonde luchtkwaliteit, het ontwerpen van rustgevende kamers en het optimaliseren van trajecten voor efficiëntie.

Erwin Malcorps, Business Area President Sweco Belgium, zegt: “We zijn enorm trots om Südspidol als full life cycle partner uit te werken. Dit project is een toonbeeld van onze onophoudelijke drang naar innovatie en versterkt onze positie als marktleider in de zorgsector. We zijn ervan overtuigd dat dit baanbrekende complex de standaard voor zorginfrastructuur aanzienlijk zal verhogen. Als frontrunner in ziekenhuisontwerp en -engineering past dit perfect in onze groeistrategie voor geïntegreerde bouwprojecten. Bovendien is dit een transitiegerichte opdracht die het welzijn van meerdere generaties zal beïnvloeden. Onze experts creëren de best mogelijke omstandigheden voor ‘healing environments’ waarbij de patiënt centraal staat.”

“Dit complexe, multidisciplinaire project wordt gestroomlijnd door Sweco’s geïntegreerde projectmanagement (IPM) aanpak. Ons ervaren IPM-team zorgt voor het solide beheer van de verschillende projectaspecten, verbeterde project- en risicobeheersing, transparantie in processen en besluitvorming, slimme budgetcontrole en flexibele inzet van medewerkers. Met meer dan 50 stakeholders uit verschillende landen en die in vijf talen communiceren, is het essentieel om de coördinatielijnen strak te houden”, aldus projectdirecteur Daniela D’Oosterlinck (Sweco).

Verbindend ontwerp

Het ontwerp straalt een harmonie uit tussen technologie en menselijkheid. Het omliggende park is toegankelijk voor de buurt en het brede publiek, en vloeit naadloos over in het hart van het gebouw, waardoor de natuur altijd binnen handbereik is. Er wordt bijzondere aandacht besteed aan het minimaliseren van afstanden en het optimaliseren van oriëntatie, wat bijdraagt aan een vlotte en intuïtieve navigatie doorheen de site.

Futureproof concept

Het nieuwe Südspidol ziekenhuiscomplex is meer dan een gebouw; het is een belofte van een betere toekomst. Dit project overstijgt de grenzen van traditionele gezondheidszorg en biedt een holistische benadering die zich richt op gepersonaliseerde zorg, patiëntveiligheid, energie-efficiëntie en samenwerking met andere zorginstellingen. Ons doel is niet alleen om een innovatief en toekomstgericht ziekenhuis te bouwen, maar om een uitgebreid medisch concept te ontwikkelen dat perfect aansluit bij de behoeften van de bevolking in de zuidelijke regio van Luxemburg.

FACTS & FIGURES

Onze bijdrage

Südspidol wordt een grootschalige gezondheidshub in het zuiden van Luxemburg met een bruto vloeroppervlakte van 121.000 m² en ongeveer 600 bedden, waarvan het merendeel éénpersoonskamers. Sweco is verantwoordelijk voor het volledige spectrum van ontwerpfasen, van voorontwerp tot uitvoeringsontwerp. Onze expertise strekt zich uit over BIM-ontwerp en -coördinatie, vergunningstrajecten, aanbesteding, budgetcontrole, constructiemanagement en de inbedrijfstelling.

Onze nauwe samenwerking met onze architectuurpartners, het Nederlandse G.A.F (Gortemaker Algra Feenstra Architects B.V.) en het Luxemburgse S.W.A.A. (Schemel Wirtz Architects Associés Sàrl), is cruciaal voor het succes van dit project. LSC Engineering Group uit Luxemburg is verantwoordelijk voor werfopvolging en het landschapsontwerp.

Südspidol is één van de meest ambitieuze ziekenhuisprojecten die Sweco ooit heeft aangepakt. Dit project onderscheidt zich door zijn focus op kwaliteit, organisatie en expertise. De verwachting is dat dit complex tegen het einde van 2033 volledig operationeel zal zijn.

Hoge duurzaamheidsambitie

Het CHEM streeft naar het behalen van een DGNB-certificaat, een erkenning van de Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen voor duurzame bouwprojecten. Het DGNB-systeem, dat ecologie, economie en sociaal-culturele kwaliteit gelijkwaardig weegt, biedt een holistische benadering van duurzaamheid. Ons planningsteam stelt energiezuinige oplossingen voor, zoals zonnepanelen, geothermische energie, ontkoppeling van ventilatie, en koeling en verwarming door activering van de thermische massa van het gebouw om dit certificaat te behalen.

Gestroomlijnde organisatie

De nieuwe site zal als centrale hub fungeren voor de activiteiten van het CHEM. Momenteel zitten die nog verspreid over drie verschillende locaties: Niedercorn, Dudelange en Esch-sur-Alzette. Het complex, herkenbaar aan zijn unieke driehoekige architectuur, is ontworpen om een breed scala aan diensten te huisvesten. Van ambulance- en verpleegdiensten tot een gespecialiseerd oncologisch centrum en afdelingen voor psychiatrie en geriatrie. De elegant ontworpen hoofdingang zorgt voor een naadloze verbinding tussen de verschillende gebouwen, waardoor een efficiënte en gestroomlijnde ervaring voor zowel patiënten als zorgverleners wordt gegarandeerd.

Südspidol © CHEM