0 of 0 for ""

Sweco werkt mee aan grootste drijvend zonnepark van Vlaanderen


De Vlaamse regering heeft haar steunniveau goedgekeurd voor Floating PV, het grootste drijvende zonnepark van Vlaanderen. Sweco heeft de haalbaarheidsstudie voor de vergunbaarheid van drijvende PV-installaties op de ontginningsplassen van Sibelco opgemaakt, alsook de omgevingsvergunningsaanvraag van dit zonnepark. We treden nu op als technisch adviseur tijdens de tenderingsfase, uitvoering en Operation & Maintenance.

Zonnepaneelinstallaties op wateroppervlakken, in dit geval op verlaten ontginningsputten, bieden veel voordelen: de ontginningsputten bieden extra ruimte voor energieopwekking, het onderhoud en de productie kunnen geoptimaliseerd worden en het water verdampt minder snel.

Het park wordt gebouwd op zandgroeve De Schans van Sibelco, op de grens van de Antwerpse gemeenten Mol en Dessel. De zonnepanelen worden gemonteerd op een drijvende structuur van zeven hectaren. De installatie heeft een vermogen van 7 MWp en heeft een productie die overeenkomt met het jaarverbruik van 2.000 gezinnen. Bijkomend is er gekozen om innovatieve methodes toe te passen, die toelaten inzicht te krijgen in mogelijke optimalisaties van de energieopbrengst.

De elektriciteit van het drijvend zonnepark wordt lokaal maximaal door Sibelco verbruikt. De Limburgse Investeringsmaatschappij LRM, JM Recycling (onderdeel van Group Machiels), Luminus en Sibelco zijn de initiatiefnemers van dit innovatieve project.

Afbeelding: © LRM

MEER INFO
Website: www.floatingpv.be