0 of 0 for ""

Tram 1 verbindt noord- en zuidkant van Antwerpen


Na een feestelijk inhuldigingsweekend zorgt de Noorderlijn nu voor een vlotte tramverbinding tussen het centrum van Antwerpen, het Eilandje en het noorden van ‘t Stad. Samen met tramlijn 1 werd ook het nieuwe premetrostation Opera officieel geopend. Dit maakt deel uit van het Brabo II-project, waarbij Sweco verantwoordelijk was voor het voorontwerp, het ontwerp en de begeleiding van de aanbesteding van het conceptontwerp.

Binnen de opdracht werden o.a. stabiliteit, bouwkunde, speciale technieken (ventilatie, RWA, traminstallaties,…) bestudeerd. De stuurgroep bestond uit De Lijn, AWV, Lantis en de stad Antwerpen. Dankzij deze mobiliteitsingrepen kunnen pendelaars vanuit het centrum bijvoorbeeld de tram nemen naar het Red Star Line Museum, het MAS op het Eilandje of naar de Park & Ride Luchtbal.

Eerder was het Operaplein al autoluw gemaakt, met banken, magnolia’s en verlichting die het Operagebouw opnieuw de nodige grandeur geven. Ondergronds is het bestaande premetrostation Opera vernieuwd en uitgebreid. Naast het station wordt er nog volop gewerkt aan een autotunnel, ondergrondse parking en fietsenstalling die samen één architecturaal geheel zullen vormen. Tegen april 2020 zullen die ook operationeel zijn.

De heraanleg van het Operaplein kadert in de totale herinrichting van de Leien, een vitaal onderdeel van het Masterplan mobiliteit Antwerpen. Wij zijn trots dat we hebben bijgedragen aan de transformatie van het Operaplein tot één van de belangrijkste openbaarvervoerknooppunten in Antwerpen.

MEER INFO
Website: www.noorderlijn.be