0 of 0 for ""

Waar verschuilt ‘Batman’ zich in ’t Stad?

Vleermuizen zijn fascinerende dieren die al eeuwenlang onze verbeelding prikkelen. Hoe vaak ze voorkomen in de Antwerpse binnenstad, het gebied binnen de Ring, maakt deel uit van Sweco’s inventarisatie-onderzoek van de fauna en flora. Deze studie gebeurt in opdracht van de Stad Antwerpen.

Naast deze mysterieuze diertjes onderzoekt ons Ecosystem Services team (BUUR) ook de aanwezigheid van andere specifieke soorten, zoals nachtvlinders, en planten. Die zijn zeer nuttig voor de biodiversiteit, maar ze moeten zich ook voortdurend aanpassen aan de veranderingen in de stedelijke omgeving.

Hoe verloopt het telwerk?

Dat doen we aan de hand van een ‘bioblitz’ waarbij we in een duidelijk afgebakend gebied binnen 24u zoveel mogelijk soorten dieren en planten registreren. Met moderne scantechnologie en beproefde methoden geven we onze ogen en oren geduldig de kost.

Zo zetten we nachtvlindervallen en vleermuisdetectors in de ZOO, op de PAKT-site en bij verschillende scholen en dienstencentra. Het resultaat van deze doorgedreven biomonitoring geeft een algemeen beeld van de biodiversiteit in de stad. Deze inventarisatie maakt deel uit van acties binnen het klimaatplan Antwerpen 2030.

Beleef de Antwerpse ‘wildlife’ op Werelddierendag

Op 4 oktober nodigen we je graag uit voor een uniek publieksevent over ons inventarisatieproject. Samen met Antwerpen voor Klimaat laten we zien hoe we de natuur in de stad in kaart brengen. Je bent niet alleen toeschouwer, je kan ook meedoen aan een telsessie voor nachtvlinders en/of vleermuizen. Zo leer je hoe je de natuur kan observeren en registreren als een echte professional.

Dit gratis event vindt plaats in het Ecohuis (Turnhoutsebaan 139, Borgerhout), van 19 tot 22 uur. Iedereen is welkom na inschrijving op deze website. Tot dan!