0 of 0 for ""

Bouwen aan een groene toekomst – Samenwerking voor duurzame steden

Het Driving Urban Transitions (DUT) European Partnership is een intergouvernementeel onderzoeks- en innovatieprogramma dat zich richt op de belangrijkste uitdagingen van stedelijke transities. Door samen te werken met DUT bundelt Sweco de krachten voor de Groene Transitie. Door onze kennis te delen, kunnen we de positieve impact op mondiale en lokale stedelijke verandering versterken.

image of DUT

©DUT

Kennisdelen voor meer impact

Het Transition Pathways-programma van DUT brengt bedrijven, overheden en andere belanghebbenden samen rond stedelijke transities vraagstukken. Binnen Sweco zijn we al bezig met deze topics via een kennisontwikkelingsstructuur op verschillende niveaus: Urban Insight op groepsniveau (grensoverschrijdende samenwerking), SIP (samenwerking tussen divisies) en de transitieprogramma’s van de divisie BUUR (interdisciplinaire samenwerking), wat onze samenwerking met DUT evident maakt.

Circulaire stedelijke economie

Sweco heeft al samengewerkt met DUT aan verschillende projecten. Een daarvan is een programma gericht op de circulaire stedelijke economie. Experts in de circulaire economie van verschillende Sweco-landen, samen met de vertegenwoordigers van Urban Insight, verzamelden gegevens van de beste praktijkvoorbeelden rond het thema in Europa, en formuleerden aanbevelingen voor DUT. Collega’s Felipe Gonzalez, Kevin Penalva en Kathleen Van de Werf werkten hieraan mee.

We hebben de gegevensverzameling van deze specifieke gevallen geleid en DUT heeft de database kunnen testen en verfijnen door feedback te geven tijdens het proces. Hierdoor kon de organisatie de systeemgrens definiëren die het delen van hulpbronnen mogelijk maakt. Daarnaast heeft het de organisatie geholpen bij het begrijpen op welke schaal een best practice-geval wordt ontwikkeld. Het kan ook helpen om relevante belanghebbenden te identificeren die kunnen profiteren van de gecreëerde waarde.

De resultaten zijn omgezet in een kader dat niet alleen dient om de verzamelde gevallen te clusteren en te labelen, maar dat ook een holistisch context biedt om de circulaire stedelijke economie te definiëren en gestructureerd is op basis van de vier impactwaarden:

  • Systemische innovatie op het gebied van hulpbronefficiëntie en afvalvermindering
  • Ruimtelijke innovatie en regeneratief stedenbouw
  • Procesinnovatie en sociale voordelen in een circulaire stedelijke economie
  • Andere complementaire transversale dimensies

DUT begrijpt dat het begrip circulaire stedelijke economie verder gaat dan de traditionele interpretatie van circulariteit, die zich richt op hergebruik van materialen en het verminderen van materiaalstromen door recycling of upcycling. Het erkent dat je om de circulariteit te vergroten meer nodig hebt dan alleen technologische vooruitgang en bijgewerkte bedrijfsmodellen, zoals het aanpakken van sociale problemen die vandaag de dag in een stedelijke context. Deze problemen omvatten sociaal-economische ongelijkheden, afnemende sociale samenhang en ongelijke toegang tot stedelijke hulpbronnen, diensten en groene gebieden.

Lees hier het rapport rond circulaire stedelijke economie.

Standpuntnota ” Towards Regenerative Neighbourhoods – European Cases, Insights, and Initiatives”

We deelden ook onze expertise in de paper “Towards Regenerative Neighbourhoods – European Cases, Insights, and Initiatives”. Collega Diego Luna Quintanilla leverde een bijdrage in deze publicatie in het kader van het transitieprogramma “Inclusive Neighbourhoods”. Hoofdstuk 6 van deze publicatie, “Infrastructures in-between”, belicht hij zijn visie op de rol van buurtvoorzieningen in de overgang naar een meer circulaire samenleving, met de nadruk op hoe placemaking circulair gedrag kan ondersteunen.

De passage bevat enkele interessante voorbeelden, zoals Bruxelles plante van Bruxelles Mobilité – Brussel Mobiliteit, #estonoesunsolar, Le 56 eco-interstice van Atelier d’architecture autogérée (AAA) en Portland Works, als inspirerende voorbeelden van de verschillende fasen van placemaking. De projecten zijn prachtig geïllustreerd door onze collega Louis Bonte.

Lees de standpuntnota.

Je ziet een man die werkt op zijn tablet. Uit zijn hoofd groeien er platen. Tekstballonen met het woord 'biodiversiteit' omkaderen de tablet.

@Louis Bonte

Webinar Urban Lunch Talks

We namen ook deel aan een webinar uit de serie “Urban Lunch Talks”. Deze aflevering “Urban Lunch Talks #28 Repurposing Spaces in Neighbourhoods” is een gesprek tussen enkele bijdragers van de standpuntnota: Annita Douka, Elena Giunta, Ann Maudsley en Diego Luna Quintanilla. Het specifieke onderwerp van het gesprek was “Alternatieve manieren om ruimtes in buurten te gebruiken om circulariteitspraktijken te faciliteren.”