Steden blijven groeien, maar dat gaat vaak ten koste van de natuur. Bossen en graslanden maken plaats voor beton, waardoor waardevolle ecosystemen verdwijnen en we kwetsbaarder worden voor de gevolgen van klimaatverandering. Het goede nieuws? Er is een oplossing. In het nieuwste Urban Insight-rapport ontdek je hoe regeneratief ontwerp steden kan helpen biodiversiteit te herstellen.

Nieuw Urban Insight-rapport: Hoe Belgische steden biodiversiteit kunnen verbeteren

grafiek van het percentage groen-blauwe ruimten in de bebouwde omgeving van de 22 onderzochte steden

Studie naar groen-blauwe ruimten bij 22 steden

Sweco heeft onderzocht hoeveel groen-blauwe ruimten er momenteel zijn in de bebouwde gebieden van 22 steden, waaronder Brussel en Antwerpen. Daarnaast keken we naar de mogelijkheden om deze groen-blauwe ruimten binnen de bestaande stadsgrenzen uit te breiden. Voor deze analyse maakten we gebruik van gegevens uit de Copernicus-database, het aardobservatieprogramma van de Europese Unie.

  • In Brussel is momenteel 25% van de stad bedekt met groen-blauwe ruimten, net iets onder het gemiddelde van 27%. Met de juiste strategische plannen kan dit aandeel echter groeien naar 32%, waarmee de richtlijn van 30% ruimschoots wordt gehaald. Projecten zoals ‘Brussel Plant’ zijn al een stap in de goeie richting.
  • Antwerpen heeft daarentegen slechts 17% groen-blauwe ruimte, wat een laag percentage is in vergelijking met de andere onderzochte steden. Toch is er ruimte voor groei: met strategische maatregelen kan dit aandeel toenemen tot 19%.  De beperkte stijging is te wijten aan de relatief homogene verdeling van groene ruimtes en de beperkte absolute oppervlakte van bebouwde gebieden in de stad, waardoor de totale verandering minder dan 1% bedraagt.

De natuur als opdrachtgever

In onze zoektocht naar duurzame stadsontwikkeling, moeten we de natuur zien als een integraal onderdeel van ons ontwerpproces. Zoals Diego Luna Quintanilla, Project Manager Stedelijk Ontwerp en Strategische Planning bij Sweco, stelt:

zwart wit beeld van expert Diego Luna Quintanilla

Door de natuur te omarmen als inspiratie en samenwerkingspartner in het stadsontwerp, kunnen we de leefkwaliteit in onze steden flink verbeteren. Dit heeft een positieve impact op de gezondheid van mensen, dieren en hele ecosystemen.

Meer groen in Mechelen

voor en na beeld van de Vesten in mechelen

Een inspirerend voorbeeld van deze aanpak is te zien in Mechelen, een stad die zich toelegt op herstel van de leefbaarheid door wandelen, fietsen en openbaar vervoer te prioriteren. Door het aantal onverharde groene gebieden uit te breiden van 2,9 tot 6,5 hectare, verbetert Mechelen niet alleen de klimaatbestendigheid, maar ook de volksgezondheid. Daarnaast hebben we ervoor gezorgd dat er minstens één hectare toegankelijke groene ruimte is binnen een straal van 300 meter, in lijn met de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Ons Urban Insight-rapport biedt waardevolle inzichten die stadsplanners en beleidsmakers kunnen helpen om groene infrastructuur en biodiversiteit een centrale plek te geven in stedelijke ontwikkeling. Samen kunnen we steden creëren die niet alleen ruimte bieden aan menselijke activiteit, maar ook de ecosystemen koesteren die essentieel zijn voor ons welzijn.