Renovatie Groenendaalcollege tovert kasteel om tot eigentijdse school

/siteassets/nieuws/2018/groenendaalcollege-770x380.jpg

Renovatie Groenendaalcollege tovert kasteel om tot eigentijdse school

31 augustus 2018
Terug naar school, niet iedereen heeft er zin in. Dat is echter anders voor de zowat 1.000 leerlingen van het Groenendaalcollege in Merksem. Voor hen is het een prettig weerzien met hun succesvol gerenoveerd 19de-eeuws kasteel. Sweco zorgde voor de studie en opvolging van de technieken zodat het historisch pand aan alle moderne eisen voldoet. De architecten van HUB cvba coördineerden het ontwerp.

Het kasteel, in een mooi park met dito vijver, stond al jaren leeg totdat het door ‘Scholen van Morgen’ terug tot leven werd gewekt. Scholen van Morgen is een Publiek-Private Samenwerking (PPS) tussen AG Real Estate, BNP Paribas Fortis en de Vlaamse overheid. Sweco heeft voor deze opdracht de technieken bestudeerd: ventilatie, verwarming, sanitair, elektriciteit, branddetectie, inbraakbeveiliging, data, toegangscontrole, … Het totale bouwproject omhelsde de verbouwing en renovatie van het kasteel met vier bouwlagen, goed voor een oppervlakte van 2.447 m². De grote polyvalente ruimte wordt nu door de hele campus als forum of eetzaal gebruikt. Op de 1ste en 2de verdieping zijn er 13 nieuwe klassen gecreëerd. Daarnaast zijn er nog lokalen met diverse functies: kleinere eetzaal, opwarmkeuken, vergaderzalen, administratieve ruimte, eet- en werkplek voor het personeel, kleedruimtes, douches en toiletten, fitnessruimte, muzisch expressielokaal, bergingen, technische lokalen en kantoor voor de directeur. De omgevingswerken omvatten een tribune naar een open speelruimte en, buiten het DBFM-programma, een brandweg en parking.

Pedagogische herbestemming
Het ontwerp richtte zich op de herwaardering van het kasteel en hoe de positie ervan in het park wordt versterkt.De inplanting van de school in een groene omgeving is trouwens een sterke troef. Enkele cruciale ingrepen waren nodig om het historisch pand klaar te stomen voor zijn nieuwe rol. Zo werd de bestaande circulatie grondig aangepakt voor een vlotte bereikbaarheid van alle lokalen. De oorspronkelijke verdeling van het kasteel werd daarbij zoveel mogelijk behouden. Naast de nodige ruimte voor de pedagogische aanpak en ondersteuning was er ook aandacht voor de fysische ruimte die het leerproces mogelijk maakt. Het ontwerp gaf de bestaande ruimten een flexibele functie en indeling, om zo aan deze wens te voldoen. Het streefdoel was een maximaal dubbelgebruik van de school met respect voor het bestaand patrimonium.

Specifieke technieken
Dit historisch waardevol gebouw kende bijzondere uitdagingen. Zo werden maatregelen getroffen om de potentiële geluidsoverlast aan te pakken van de klas-, muziek- en vergaderlokalen, alsook van de administratieve ruimten en de polyvalente zaal. Bij de installatie van het balansventilatiesysteem met warmteterugwinning werd het tracé van de luchtkanalen zo uitgetekend dat het historisch karakter van het kasteel gevrijwaard bleef. Afhankelijk van de bestemming werden er bovendien verschillende aparte luchtgroepen voorzien. Qua verwarming werd er in de klaslokalen en administratieve ruimten geopteerd voor lagetemperatuurradiatoren aan de borstwering. De polyvalente ruimte kreeg vloerverwarming in combinatie met luchtverwarming.

MEER INFO
Website: www.groenendaalcollege.be