0 of 0 for ""

Hydrologisch datamanagement

Onze hydrologische studies zijn steeds degelijk onderbouwd met de nodige terreinkennis en data.  Indien er onvoldoende gegevens beschikbaar zijn, kan Sweco bijkomende meetnetten uitwerken, opzetten en opvolgen. Sweco beschikt over de nodige software, infrastructuur en experts om complexe databases te beheren en geautomatiseerde data-analyses uit te voeren (cloud computing, data mining).

Inventarisatie riolering

Sweco inventariseert en meet digitaal het bestaande rioleringsstelsel onder- en bovengronds op, waarna deze data via zelf ontwikkelde software verwerkt en in een naar de klant gewenst formaat aangeleverd wordt (tekening, databank en/of opmetingsfiches zijn hierbij mogelijk). Daarnaast voeren we ook de as-builtmetingen van de riolering uit na beëindiging der werken om zo een plan met de nieuwe bestaande toestand op te maken.

Voor het inventariseren en opmeten van rioolinfrastructuur beschikt Sweco over een gespecialiseerde meetploeg. Deze meetploeg, bestaande uit minimaal 3 medewerkers, volgt de meet- en veiligheidsprocedures opgelegd door Aquafin en de overige rioolbeheerders. Alle medewerkers beschikken hiervoor over het attest “Veilig betreden van besloten ruimtes” en we hebben een terreinwagen met de genodigde signalisatie voor categorie 6 werken op niet-autosnelwegen (mobiele werken).

Onze referenties:
 • Databanken i.o.v. Fluvius
  Bij overdracht van de gemeentelijke riolering naar Infrax (het huidige Fluvius) wou Infrax deze riolering in hun volledig gebied opnieuw opgemeten en in hun Smallworld-databank ingevoerd krijgen. Wij hebben deze opdracht voor meer dan 20 Limburgse en een 5-tal Vlaams-Brabantse gemeentes uitgevoerd (o.a. Hasselt, Genk, Beringen, Sint-Truiden, Tienen) waarbij de databank in GML-formaat aan Infrax aangeleverd werd.
 • Databanken i.o.v. Aquafin
  Bij de hydronautstudies van Aquafin dienen er naast het modelleringsaspect ook regelmatig opmaak of updates van de rioleringsdatabank van Aquafin te gebeuren. Hierbij vormen de opmetingen van de rioleringsinfrastructuur een belangrijk aspect van dit project. Onze opmetingen worden hierbij verwerkt tot een Infonet-databank.
 • As-builtmetingen Fluvius
  Voor alle bij Fluvius aangesloten gemeentes, zowel in Limburg, Vlaams-Brabant, Antwerpen als West-Vlaanderen, meten we de nieuw aangelegde riolering as-built op en verwerken we deze opmeting tot een Autocad-tekening die het studiebureau als basis voor zijn as-builtdossier kan gebruiken. Verder wordt er ook een GML-bestand aangeleverd voor het bijhouden van de databank van Fluvius
 • As-builtmetingen projecten van overige rioolbeheerders (o.a. Farys, Pidpa)
  Bij andere rioolbeheerders dient de as-builtmeting door het studiebureau zelf uitgevoerd te worden. Voor Sweco-dossiers meten we deze met onze terreinploeg op en verwerken we deze meting tot een door de klant gevraagd formaat (Infonet voor Farys; Access-databank voor Pidpa)

Grondwater- en oppervlaktewatermonitoring

Meten is weten. Onze hydrologische studies zijn steeds degelijk onderbouwd met de nodige terreinkennis en data. Indien er onvoldoende gegevens beschikbaar zijn, kan Sweco een hydrologisch meetnet uitwerken, opzetten en opvolgen. Wij organiseren zowel metingen van oppervlakte- als van grondwater, en dit op vlak van waterkwantiteit (waterpeilen, debieten) maar ook van waterkwaliteit.

Wij hebben ervaring met handmatige metingen alsook het opzetten van volautomatische meetnetten op alle soorten terreinen: van industriële verontreinigde sites tot afgelegen natuurgebieden.

Naast hydrologische monitoring kan Sweco, met haar team bodem, ook grondonderzoek (boringen, sonderingen, infiltratieproeven) uitvoeren.

Heb je niet kunnen vinden wat je zoekt of heb je een vraag?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.