Nieuwe slibdrogers verduurzamen waterzuiveringsketen
Aquafin is begonnen met de bouw van twee CO₂-neutrale slibdrogers in Beringen en Roeselare. De restwarmte van Biostoom Beringen en de intercommunale Mirom zal worden gebruikt om het slib van waterzuiveringsstations (RWZI’s) te drogen.
Samen met Aquafin, Stadsbader en Huber heeft Sweco het ontwerp en de opmaak van de omgevingsvergunning voor beide slibdrogers verzorgd. We hebben ook bijgedragen aan de HAZOP (Hazard and Operability Analysis) om de veiligheidsaspecten maximaal in het concept te integreren. Nu werken we aan het architectuurontwerp, de stabiliteit en de gebouwtechnieken.
Dit project is een cruciale stap in Aquafins ambitie om de verwerking van zuiveringsslib efficiënter en duurzamer te maken. De twee nieuwe installaties moeten in 2026 operationeel zijn en drie verouderde slibdrogers in Deurne, Leuven en Houthalen vervangen. Dit project heeft een investeringswaarde van meer dan 110 miljoen euro en speelt een belangrijke rol in het realiseren van Aquafins doel om fossiele brandstoffen te bannen uit het slibverwerkingsproces.
Droog slib gevaloriseerd als brandstof
Aquafin zet met de bouw van nieuwe slibdrogers een belangrijke stap richting een CO₂-neutrale toekomst. Deze innovatieve installaties combineren geavanceerde technologie, duurzame energiebronnen en restwarmte, wat een nieuwe standaard zet voor slibverwerking en bijdraagt aan de circulaire economie.
Het gedroogde slib eindigt niet als afval, maar wordt gevaloriseerd als brandstof in een geplande monoverwerkingsinstallatie. Hier wordt het gebruikt om hogedrukstoom op te wekken voor industriële processen, waardoor de slibverwerking zowel duurzamer als circulair wordt. De locaties in Beringen en Roeselare zijn strategisch gekozen om efficiënt slibtransport te garanderen en het aantal transportkilometers te beperken.
Design & Build volgt op succesvol vergunningstraject
Het project werd in de markt gezet via een design-and-buildprocedure, waarbij het team Stadsbader-Deckx-Sweco-Huber als beste aanbieder werd geselecteerd. Na een complexe vergunningsprocedure werden de vergunningen voor de sites in Beringen en Roeselare respectievelijk in juni en augustus 2024 verleend.
Tijdens de vergunningsfase was Sweco verantwoordelijk voor het architectuur-, bouwkundig en procesconcept. In de realisatiefase verzorgen onze teams de detailed engineering van architectuur, stabiliteit en gebouwtechnieken, en doen ze de coördinatie met de detailed procesengineering uitgevoerd door Deckx en Huber.
Op beide sites zijn de werken intussen opgestart met de uitvoering van de paalfunderingen en palenwanden voor de beschoeiing van de diep ingegraven slibbunker.