12/07/2024

Reading time: 6min

Sweco Belgium

In Europa leeft 75% van de bevolking in steden. Steden bieden onmiskenbaar voordelen op vele vlakken. Anderzijds veroorzaakt de kenmerkende verharding steeds grotere problemen, van hitte-eilanden tot wateroverlast. Steden leggen dan ook steeds meer nadruk op ontharding en vergroening, ten bate van leefbaarheid en levenskwaliteit. Ook Brussel heeft ambitieuze plannen voor een klimaatbestendige toekomst. In deze omvangrijke operatie verleent Sweco zijn expertise op vlak van stedelijke vernieuwing van macro- tot microniveau. 

tekening van een dwarsdoorsnede van een wijk met groenaanleg en de voordelen van de ontharding

Ook al behoort het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met 4000 hectare groen tot de groenste steden van Europa, de hoofdstad kent haar uitdagingen op vlak van duurzaamheid: van gebrekkige biodiversiteit en bodemkwaliteit, over geïntegreerd waterbeheer en duurzame mobiliteit, tot het beperken van vervuiling, lawaaihinder en hitte-eilanden. Met een becijferd visieplan wil Brussel Mobiliteit voor iedere bewoner de levenskwaliteit en gezondheid bevorderen in een toegankelijke en veilige omgeving.

Zo wil Brussel voor een deel terugkeren naar de groene boulevards en lanen van de 19de en begin 20ste eeuw. Veel van dat groen moest baan ruimen voor de auto en tram. De grote infrastructuurwerken en urbanisering van de jaren ’50 veegden de lei helemaal schoon in grote delen van de hoofdstad.

Wist je dat?

 

1
boom
10
airco’s
3400
liter
27
kg
op jaarbasisvervangt die constant draaienregenwater absorbeertvervuilende deeltjes uit de lucht filtert

Bron: National Environmental Education Foundation (NEEF) 

Een stappenplan naar een leefbare stad

In een grondige analyse op macroniveau hebben Sweco’s experten verschillende parameters in kaart gebracht: geologische aspecten, risicozones, bestaande initiatieven en lopende projecten, zoals de groene en blauwe netwerken van Leefmilieu Brussel en bestaande open ruimtes in en rond Brussel. 

Vanuit die analyse formuleert Brussel Mobiliteit zes ambities om langs de regionale wegen van het gewest de stedelijke ecosystemen actief te herstellen. De multimodale analyse en ambities leggen de weg bloot naar een onafgebroken groen netwerk in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

  1. Ontharding van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest tot 70% (vandaag 60%), of 1673 hectare extra.
  2. Permeabiliteit van de bodem verhogen
  3. Het bladerdak doen stijgen tot 40% (vandaag 30,7%), of 6.515 hectare. Dat betekent onder andere langs gewestwegen het aantal bomen bijna verdubbelen tot 30%, of 66.000 bomen.

  1. Waterbeheer optimaliseren in het ontwerp van hellingen, afvoergoten en buffers, rekening houdende met extreme neerslagpieken bij stormweer.
  2. Biodiversiteit aanwakkeren via vegetatie en bodemverbetering, die fauna beschutting, veilige doorgangen en voeding bieden.
  3. Levenskwaliteit verbeteren door iedere bewoner op maximum 5 minuten wandelafstand groene ruimte of relaxatieplekken te bieden, afgestemd op de bevolkingsdichtheid. 

Een gereedschapskist vol acties, voor optimale flexibiliteit 

Deze ambities krijgen vorm in een meerjarig investeringsplan met haalbare acties. In het strategische plan reikt Sweco Brussel Mobiliteit een gereedschapskist aan met in totaal 20 mogelijke acties, van het vergroenen van een rond punt of gevel tot het openleggen van waterwegen, het aanleggen van pocket parken en het hertekenen van wegen. 

Deze acties zijn toepasbaar, al dan niet in combinatie, voor projecten op elke schaal, van grootschalig tot micro. 

Grootschalige projecten vragen een structurele vernieuwing van de wegen, van gevel tot gevel, en vereisen een stedenbouwkundige vergunning. Parklaan (Sint-Gillis/Vorst), Lambermontlaan (Schaarbeek) en Ninoofse Steenweg (Anderlecht) zijn enkele voorbeelden. Kleinschalige projecten vragen precieze interventies op specifieke zones van een weg, zoals het de Troozplein aan het kanaal. Tenslotte zijn er de micro-projecten. Daar gaat het meer over onderhoud en vernieuwing via kleine interventies. 

Lees meer over deze projecten op Projecten | Brussel Mobiliteit (mobilite-mobiliteit.brussels) 

Sweco is betrokken bij de studie en uitvoering van verschillende van deze projecten. Onze experten werkten ook mee aan het participatief traject “Brussel plant”, waarbij de Brusselaar zelf projecten mocht voorstellen. Sweco promootte de oproep en analyseerde de 400 ingediende projecten naar haalbaarheid. Een jury selecteerde uiteindelijk 26 projecten voor uitvoering. 

Voor Brussel Mobiliteit is Sweco een betrouwbare partner in de vergroening van de hoofdstad. Zijn multidisciplinair team staat erom bekend naar duurzame oplossingen te zoeken en biodiversiteit te integreren in stedelijke inrichtingsprojecten. De beschikbaarheid, expertise en het professionalisme van Sweco draagt in grote mate bij tot het succes van onze projecten waarbij het functionele en het esthetische hand in hand gaan. Door vooraf de omgeving grondig te analyseren, kunnen groenzones aangelegd worden die bestand zijn tegen de klimaatverandering en aantrekkelijk zijn voor flora en fauna. Dankzij zijn holistische benadering en een daadwerkelijk engagement tegenover duurzaamheid, is Sweco een hoofdrolspeler in het groener en aantrekkelijker maken van Brussel. We hopen onze samenwerking in de toekomst te kunnen verderzetten.

Een methodische aanpak voor een haalbare kaart

De Sweco-experten hebben voor elke ambitie vijf categorieën bepaald aan de hand van objectieve, meetbare criteria, zoals het percentage aan ontharding, de wandelafstand ten opzichte van een groene openbare ruimte in seconden, of de gemiddelde temperatuur van hitte-eilanden. Hoe hoger de categorie, hoe groter de urgentie en dus de prioriteit. Volgens die criteria is de huidige situatie van de gewestwegen geëvalueerd, en werd snel duidelijk welke gewestwegen prioritair aangepakt moeten worden.  

Deze objectieve en methodische benadering laat toe om de strategie heel flexibel te blijven hanteren: door nieuwe inzichten en informatie laat het toekomstgerichte plan zich makkelijk bijsturen. Door bovendien een formule te hanteren voor de kostprijs per m², is het budget ook relatief eenvoudig in te schatten. De duidelijke en becijferde methodiek, samen met het passe-partout van de gereedschapskist, maken het plan concreet en haalbaar.

Met dit strategische meerjarenplan en ecologisch beheerplan timmert Sweco met Brussel Mobiliteit verder aan de weg naar een groener gewest, met meer levenskwaliteit voor iedere bewoner.  

Overig nieuws

Werken aan de Ring: houten brug als slotakkoord voor hoogwaardige fietssnelweg
Duurzaam transport & mobiliteit14/03/2025

Werken aan de Ring: houten brug als slotakkoord voor hoogwaardige fietssnelweg

Lees meer

Energietransitie, Podcast, Industrietransitie13/03/2025

Challenge Accepted: de toekomst van de industrie in een duurzame wereld

Lees meer

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Ontvang updates over baanbrekende projecten, duurzame oplossingen en exclusieve inzichten van Sweco. Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en transformeer mee naar de toekomst.