0 of 0 for ""

Beleidsplan Ruimte Tremelo

Het Beleidsplan Ruimte richt zich op het behouden en versterken van de landelijke en groene identiteit van de gemeente Tremelo. BUUR part of Sweco ontwikkelde een toekomstbestendig ruimtelijk beleid, met een strategische focus op duurzame ontwikkeling. Voor het participatietraject werkten we samen met n.o.n.k.e.l.

 

 

6 ruimtelijke ontwikkelingsstrategieën

Het Beleidsplan Ruimte vertrekt vanuit de identiteit van Tremelo en heeft als doel om de landelijke en groene eigenheid van de gemeente te behouden en versterken. Het Beleidsplan Ruimte formuleert zes algemene ruimtelijke ontwikkelingsstrategieën om vorm te geven aan deze doelstelling.

  • Open ruimte vrijwaren en verbinden.
  • Een groei op maat van Tremelo via de uitbouw van sterke kernen.
  • Een gedifferentieerd toekomstperspectief voor de woongebieden buiten de kernen en de woonparken.
  • Kwaliteitsverhoging van de publieke ruimte, gericht op duurzame verplaatsingen.
  • Ruimte creëren voor klimaat.
  • Ruimtelijke eigenheid respecteren en versterken.
schets van een landelijk beeld van Tremelo

2 beleidskaders

Om de visie op het toekomstige ruimtelijke beleid concreet in te vullen, zijn twee beleidskaders opgesteld: Kernversterking en Open ruimte. Deze beleidskaders  analyseren huidige trends en ruimtelijke structuren, en omvatten specifieke strategieën en acties om de doelstellingen te realiseren.

  1. Open ruimte

Dit beleidskader  richt zich op de druk op de open ruimte en pleit voor een geïntegreerde en multifunctionele benadering. Hierbij worden groenblauwe corridors, zoals de valleien van Vrouwvliet en Laak, verder ontwikkeld om waterbeheer en biodiversiteit te bevorderen.

  1. Kernversterking

Dit beleidskader zet in op het behoud van Tremelo’s landelijke en groene karakter door groei te stimuleren op de juiste plekken, met een focus op kwaliteit. We versterken de kernen van Tremelo en Baal terwijl we de open ruimte eromheen beschermen en koesteren.

schets van hoe in het Beleidsplan Ruimte Tremelo open ruimte wordt gevrijwaard

Participatie en co-creatie

Een belangrijk aspect van het project is de betrokkenheid van de lokale gemeenschap; hiervoor deden we beroep op de expertise van n.o.n.k.e.l. Tijdens laagdrempelige en leerrijke participatiemomenten, werden inwoners uitgedaagd om hun wensen voor de ruimte te verkennen. Dat co-creatieve proces droeg bij aan draagvlak en gezamenlijke visie.

Toekomstvisie

Het Beleidsplan  Ruimte vormt de basis voor het ruimtelijk beleid van Tremelo in de komende jaren. Met een focus op duurzaamheid, klimaatadaptatie, en een divers woonaanbod, zet Tremelo stappen richting een toekomst waarin zowel natuur als gemeenschap floreren.

foto’s ©Toon Coenen

landbouwers aan het werk in een veld in Tremelo
foto van het Damiaan museum en omgeving