0 of 0 for ""

Klant

THV Linea Recta II (Democo en Denys)

Locaties

Hasselt, Leuven-Noord en Sint-Niklaas

De Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn heeft via een DBFM-procedure (Design Build Finance Maintain) het ontwerp, de realisatie, de financiering en het onderhoud van drie busstelplaatsen uitbesteed.

Sweco Belgium zorgt, in opdracht van THV Linea Recta II (Democo en Denys), voor het ontwerp en de opvolging van de werken van de stelplaatsen in Hasselt, Leuven en Sint-Niklaas.

In Hasselt biedt de 4,7 ha grote stelplaats ruimte aan zo’n 170 bussen. Op de sites in Leuven en Sint-Niklaas betreft het een stelplaats voor respectievelijk 140 en 100 bussen. De opdracht omvat naast het ontwerp van nieuwe wegenis en bijhorende regenwaterbuffering en -afvoer, ook telkens het volledige ontwerp van een onderhoudscentrum, dienstgebouw, werkplaats, tank- en wasstraat en gasolieopslag.

BIM
Het gehele ontwerp werd, volgens de BIM-methodologie, volledig gerealiseerd in 3D: van infrastructuur en architectuur, over stabiliteit tot (speciale) technieken. Ook het as-builtdossier zal in 3D aan De Lijn overhandigd worden. Dit zorgt voor een aanzienlijke efficiëntiewinst en foutenreductie en maakt dat het latere onderhoud beter beheersbaar wordt.

Duurzame viersterrengebouwen
25% van het totale elektriciteits- en verwarmingsverbruik van iedere stelplaats dient op een hernieuwbare manier geproduceerd te worden. Er werden meerdere warmtepompen voorzien die in verbinding staan met een BEO-veld (Boorgat-Energie-Opslag). Voor de dienstgebouwen wordt gebruik gemaakt van de ‘Waardering van Kantoorgebouwen’-methodiek, een instrument van de Vlaamse overheid om de duurzaamheid van een gebouw te beoordelen. De beoogde score is de maximale beoordeling van vier sterren.

Achtergrond
Sweco Belgium is met deze opdracht zeker niet aan haar proefstuk toe. Zo zorgde Sweco in het verleden reeds voor het ontwerp van busstelplaatsen voor De Lijn in Grimbergen, Sint-Truiden, Broechem, Oostmalle,… Voor het clusterproject van de busstelplaatsen in Brugge, Overijse en Zomergem werd in 2011 de PPP Award in de wacht gesleept, voor het meest beloftevolle project in Publiek Private Samenwerking.