0 of 0 for ""

Klant

grote speler op de energiemarkt

Locatie

site energiecentrale

Periode

2018

Disciplines

Architectural & Civil, Industrial Surveying, Construction Management & Project Management

Sweco heeft o.a. de specifieke vraag gekregen voor de renovatie van de interne betonstructuren aan een koeltoren op een productiesite van een grote speler op de energiemarkt.

Onze in-house expertise m.b.t. betonaantasting en de geavanceerde technologie van 3D-laserscanning, zorgden ervoor dat we onze klant doeltreffend konden adviseren en begeleiden in de uitvoering van deze complexe werkzaamheden.

Sweco heeft voor de inspectie van de ondersteunende betonstructuur een uitgebreid plan van aanpak opgesteld. De ondersteunende betonstructuur van de draagbalken bestaat immers uit 681 stuks A-balken, 189 stuks W-balken en 577 stuks betonkolommen. De complexe draagstructuur van de koeltoren werd in eerste instantie onderworpen aan visuele inspecties. Die werden verder aangevuld met stofmonsters en kernboringen. Horizontale en verticale vervormingen in de betonstructuur zijn via 3D-scans nauwkeurig in kaart gebracht, wat het mogelijk maakte om zeer nauwkeurige metingen per balk en kolom uit te voeren.

Aan de hand van deze informatie zijn de noodzakelijke analyses uitgevoerd en werd de draagstructuur door het Sweco-experten team onderverdeeld in zones. In nauw overleg met onze klant hebben we de mogelijke oplossingen besproken en de technieken voorgesteld, zoals de herstelling door middel van koolstofwapening. We hadden ook de verantwoordelijkheid over het constructiemanagement en we coördineerden van hieruit nauwgezet de verschillende aannemers. De werkzaamheden gingen gepaard met enkele technische uitdagingen. Zo konden de aannemers geen gebruikmaken van stellingmateriaal en dienden ze dus met hoogtewerkers te werken.

Een goede synergie tussen alle partijen én de wekelijkse opvolgingsmeetings maakten dat dit tijd kritische project volgens planning gerealiseerd werd. Dit project was voor alle partijen (klant, studiebureau, aannemer) een uitdaging door de specifieke problematiek van de betonstructuur, het vinden van de beste oplossing t.a.v. renovatie en de toepassing ervan. Bovendien was strikte aandacht voor veiligheid vereist tijdens de uitvoering van de werken.

Foto’s © KCD

Copy link
Powered by Social Snap