Circulair Waternet Antwerpen genomineerd voor VLARIO Innovatieprijs 2025
De vakjury van VLARIO vzw heeft het Circulair Waternet Antwerpen een welverdiende plek gegeven bij de laatste drie finalisten. Op 1 april kiezen de deelnemers aan de VLARIO-dag de uiteindelijke winnaar van deze Innovatieprijs. Wij duimen voor dit vernieuwend project waarmee we stad Antwerpen helpen droogte te bestrijden door een circulair watercircuit. Sweco’s multidisciplinair team zorgt voor het ontwerp en het stakeholdermanagement.
Het grondwater in Antwerpen staat op veel plaatsen erg laag en zal door de klimaatverandering nog verder dalen. Naast legere vijvers leidt de lage grondwaterstand ook tot minder gezond stadsgroen. Bovendien bestaat het risico dat brak (verzilt) Scheldewater in de ondergrond van de stad dringt en het zoete grondwater vervangt.

Klimaatrobuuste aanpak
Stad Antwerpen bestrijdt droogte met circulair watergebruik. Dit omvat het hergebruik van water via de ontwikkeling van een nieuw circulair waternet, onder andere gevoed door permanente bemalingen en oppervlaktewaterwater afkomstig van de rivier het Groot Schijn. Dit zal drinkwater besparen en ervoor zorgen dat groene zones voldoende water krijgen, waardoor het stadsgroen beter groeit. Het helpt ook bij het bestrijden van stadsopwarming, bevordert biodiversiteit en verbetert het grondwaterpeil.
Waterhergebruik
Afvalwater dat anders naar zee zou stromen, kunnen we zuiveren en hergebruiken in de binnenstad. Om al dat water op de plaats te krijgen waar het nodig is, zijn transportleidingen nodig. Zo ontstaat een circulair waternet met verschillende circulaire waterleidingen (CWL’s). Sweco is nauw betrokken bij de ontwikkeling van twee van deze leidingen: CWL Zuid en CWL Schijn. Beide CWL’s zullen uitmonden in een stedelijke vijver, met de bedoeling om die in balans te houden en zo de grondwaterstand in de binnenstad op peil te houden.
Wie werkt eraan mee?
Stad Antwerpen speelt een leidende rol in het bevorderen van circulair watergebruik. Naast de stad zijn verschillende partners betrokken bij dit project, waaronder rioolbeheerder en drinkwaterleverancier water-link, ZOO Antwerpen, autonoom gemeentebedrijf AG Vespa, de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en waterzuiveraar Aquafin. De uitrol van het circulair waternet wordt mee ondersteund door de Vlaamse overheid en de Europese Unie.
Dit initiatief kadert binnen een programma van de Vlaamse Milieumaatschappij dat deel uitmaakt van de Blue Deal.
De Blue Deal is een programma dat de Vlaamse Regering lanceerde in de strijd tegen waterschaarste en droogte. Het programma bevat meer dan 70 acties en 400 projecten. Met de Blue Deal slaat Vlaanderen de weg in van minder verharding, meer vernatting en maximaal circulair watergebruik.
Overig nieuws

Challenge Accepted: Biofilisch ontwerpen en de toekomst van waterstof
Lees meer

Werken aan de Ring: houten brug als slotakkoord voor hoogwaardige fietssnelweg
Lees meer

Challenge Accepted: de toekomst van de industrie in een duurzame wereld
Lees meer