11/06/2020

Reading time: 3min

Sweco Belgium

Plannen voor een toenemende dichtheid en klimaatrisico’s – hoe creëren we veerkrachtige samenlevingen?

Een nieuw rapport van Sweco laat zien hoe het voor steden mogelijk is om het aantal inwoners van een woonkern met 100%, het aantal werkplekken met 100% en groene ruimte met 100% te verhogen – terwijl tegelijkertijd de leefbaarheid en de klimaatbestendigheid verbetert.

Verdichting en klimaatbestendigheid in stedelijke gebieden

In deze periode van sociale afstand is het een uitdaging om het te hebben over verdichting. Hoewel er nog geen zekerheid is over het verband tussen stedelijke dichtheid en de verspreiding van Covid-19, moeten steden en dorpen de huidige en toekomstige dreigingen van pandemieën even dringend aanpakken als de dreigingen van extreme weersomstandigheden zoals hittegolven, droogte en hevige regenval.

De helft van de wereldbevolking woont vandaag in steden. De VN voorspellen dat tegen 2050 zelfs twee derde van de wereldbevolking in een stad zal wonen. Deze snelle verstedelijking stelt ons voor nieuwe uitdagingen, maar biedt ook kansen.

Stedelijke verdichting biedt kansen voor klimaatbestendigheid

Een nieuwe studie van Sweco, die wereldwijd toonaangevende onderzoeken en ervaringen combineert, toont aan dat duurzame en slimme ontwikkeling, ondersteund door gerichte klimaatmaatregelen, een schijnbaar onoplosbare berekening kan oplossen met een 100% toename van het aantal inwoners, een 100% toename van het aantal werkplekken en een 100% toename van groene ruimte, en dit alles op een klimaatbestendige en leefbare manier.

‘Indien dit op de juiste manier aangepakt wordt, kan verdichting de klimaatbestendigheid en leefbaarheid verbeteren en tegelijkertijd diverse verrijkende menselijke ervaringen ondersteunen,’ aldus Sara Tärk, landschapsarchitecte bij Sweco. Tärk is in het bijzonder gericht op het waarborgen van de kwaliteit en de kwantiteit van groene structuren in stedelijke gebieden.

Verbetering van de leefbaarheid door flexibel ruimtegebruik

Volgens de studie kan de behoefte aan privéruimte per inwoner en de totale ruimte per werknemer met 20% worden verminderd dankzij een betere toegang tot gedeelde ruimtes, een flexibelere indeling, betere technologie, telewerk en gedeelde mobiliteit. Publieke ruimtes, zoals stadsparken, zijn nu tijdens Covid-19 meer dan ooit in trek. Dergelijke omgeving kan uitgebreid worden door deze opnieuw te ontwerpen waarbij de ruimte voor auto’s en parkeerplaatsen, die veel plek innemen, tot een minimum beperkt wordt.

Met een goed ontworpen ruimtegebruik zou de algehele leefbaarheid verbeteren volgens meting van de effectieve toegankelijke ruimte per bewoner. Steden met een flexibel ontwerp en een sterke gemeenschap herstellen veel beter van extreme gebeurtenissen dan steden met een meer traditioneel samengestelde sociale omgeving.

‘Neighbourhoods of Tomorrow: Designing for climate resilience in dense urban areas’ is de tweede in een reeks van Urban Insight rapporten van Sweco over het thema Klimaatactie’. In het rapport belichten onze experts specifieke gegevens, feiten en wetenschap die nodig zijn om veilige, veerkrachtige toekomstige stedelijke omgevingen te plannen en te ontwerpen.

MEER INFO
www.swecourbaninsight.com

Overig nieuws

Werken aan de Ring: houten brug als slotakkoord voor hoogwaardige fietssnelweg
Duurzaam transport & mobiliteit14/03/2025

Werken aan de Ring: houten brug als slotakkoord voor hoogwaardige fietssnelweg

Lees meer

Podcast, Industrietransitie, Energietransitie13/03/2025

Challenge Accepted: de toekomst van de industrie in een duurzame wereld

Lees meer

Natuur, Gezondheid, Gezondheidszorg, Gezondheid & welzijn, Project News11/03/2025

Duurzaam en toekomstgericht: het masterplan van kliniek Sint-Jozef in Pittem

Lees meer

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Ontvang updates over baanbrekende projecten, duurzame oplossingen en exclusieve inzichten van Sweco. Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en transformeer mee naar de toekomst.