Sweco-kantoor krijgt eerste slim laadplein van België
Vlaams viceminister-president Hilde Crevits heeft het unieke Vehicle-to-Grid-laadplein onthuld voor het nieuwe energieneutrale Sweco-kantoor in Zelzate.Ingenieursbureau Sweco bundelt hiervoor zijn krachten met de technologiebedrijven ABB en Yuso. Door deze innovatie kan een systeem met een batterij en elektrische wagens voor de stroomvoorziening van gebouwen instaan.
Vergroening van mobiliteit door slimme laadinfrastructuur
Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits benadrukt het belang van vergroening van onze mobiliteit. “In het belang van alle generaties na ons, moeten we ambitieus zijn in de vergroening van onze mobiliteit. Enerzijds door ons anders en minder te gaan verplaatsen, maar anderzijds ook door ons voertuigenpark te vergroenen. De versnelling in het aantal elektrische wagens zal de vraag naar energie en aangepaste laadinfrastructuur sterk doen toenemen. Het belang van het eerste slimme laadplein dat hier vandaag ingehuldigd wordt, is dus niet te onderschatten. Het project tikt alle vakjes af: het speelt in op de verwachte toename van elektrische voertuigen, op de productie en inzet van hernieuwbare energie, op het beheersen van de elektriciteitskosten én op de robuustheid van ons energiesysteem. Een sterk staaltje van innovatie en technologische vooruitziendheid door Sweco waar ik als Vlaams minister van innovatie dan ook bijzonder trots op ben.”
Duurzaam mobiliteitsbeleid bij Sweco Belgium
Erwin Malcorps, Managing Director Sweco Belgium, zegt: “Wij promoten al vele jaren een duurzaam mobiliteitsbeleid voor én door onze medewerkers. De focus ligt op de inzet van baanbrekende tools, maximale keuzevrijheid en de beperking van het aantal verplaatsingen. We bieden alle mogelijke opties en combinaties aan, met Mobility-as-a-Service als leidraad: gratis openbaar vervoer, deel- en poolfietsen, Olympus-app, fietslease, Cambio, carpool en -sharing, … Vorig jaar hebben we bovendien beslist om over te schakelen naar een 100% elektrische wagenvloot. De installatie van dit slim laadplein bij het Sweco-kantoor in Zelzate is daarbij een belangrijk vervolg waar we ontzettend trots op zijn.”
Innovatie in energiebeheer bij Sweco
Jochen De Smet, Sweco-projectleider bij de divisie Energy, legt uit hoe de batterijcapaciteit van de elektrische vloot gevaloriseerd wordt: “Vehicle-to-Grid of kortweg V2G duidt op een type laadpaal die bidirectioneel werkt. Zo zal de wagen zowel kunnen opladen als ontladen. Tijdens het ontladen kan energie uit de batterij teruggestuurd worden naar het net of naar het kantoorgebouw. Dit stelt ons in staat om de batterij actief te gebruiken in ons energiesysteem.”
“We ontwikkelen een duurzaam energiesysteem dat gebouw, hernieuwbare energieproductie, laadinfrastructuur en een stationaire batterij met elkaar in verbinding stelt. Zo kan de geproduceerde hernieuwbare energie maximaal zelf benut worden en hoeven we geen elektriciteit van het net af te nemen. Dit vermijdt investeringen in extra aansluitcapaciteit voor het laden van elektrische wagens en minimaliseert de kostprijs van ons elektriciteitsverbruik”, aldus Jochen De Smet.
Yuso’s rol in slimme laadinfrastructuur
Michel Verschuere, Managing Director Yuso, vult aan: “In dit project treedt Yuso op als marktpartij. Yuso stuurt de flexibele laadpalen slim aan in functie van vraag en prijs. Dergelijke optimalisatie zorgt niet enkel voor een lagere Total Cost of Ownership (TCO) van het wagenpark, het bevordert ook het evenwicht tussen vraag en aanbod op het elektriciteitsnet en op deze manier de verdere integratie van hernieuwbare bronnen. Het vermarkten van flexibiliteit van verschillende aard is één van de belangrijke groeipijlers voor Yuso. Voor Yuso betekent een bezet V2G-laadstation evenzeer een bron van bi-directionele flexibiliteit als een grootschalige batterij die mede het net kan ondersteunen.”
ABB’s bijdrage aan duurzame mobiliteit
Jo Pauwels, Managing Director ABB Belux, legt uit waarom ABB deelneemt aan dit project: “ABB is een innovatieve technologieleider en heeft tot doel samen met andere partijen vorm te geven aan een duurzame maatschappij. ABB zet hiertoe in op elektrificatie, artificial intelligence, automatisering en energie-efficiëntie. ABB is marktleider in snellaadoplossingen op wereldschaal. Sinds zijn intrede op de e-mobility markt in 2010 verkocht ABB meer dan 400.000 EV chargers in 85 markten, waarvan 20.000 DC snelladers en 380.000 AC laders. ABB ontwikkelt ook oplossingen om de energiestromen van en naar elektrische voertuigen bi-directioneel te maken. Sinds eind 2020 lopen hiervoor een aantal pilootprojecten. ABB is verheugd om de V2G-technologie ook in Vlaanderen te kunnen integreren, samen met een stationaire batterij in een kantoorgebouw, zoals deze van Sweco in Zelzate. Innovatie zit in het DNA van ABB. Naast het ambitieuze ‘Mission to Zero’-project waar ABB volop inzet op elektrificatie, loopt ook de ‘Energy Efficiency Movement’, een beweging die een wereldwijde daling van het energieverbruik met 10% beoogt door inzet van energie-efficiënte motoren en aandrijvingen.”
Van links naar rechts: Tom Van Den Noortgaete (Division Director Energy, Sweco Belgium), Erwin Malcorps (Managing Director, Sweco Belgium), Vlaams viceminister-president Hilde Crevits, Michel Verschuere (Managing Director, Yuso) en Steven Van Deun (Business lead e-mobility Belux, ABB)
Foto’s: © Faye Pynaert
# # #
Over Sweco
Sweco geeft vorm aan de duurzame steden en gemeenschappen van morgen. Samen met onze klanten en de collectieve kennis van onze 17.500 ingenieurs, ontwerpers en andere specialisten co-creëren we oplossingen om verstedelijking aan te pakken, om de kracht van digitalisering te benutten en om onze samenleving duurzamer te maken. Sweco is Europa’s toonaangevend ingenieurs-, advies- en ontwerpbureau, met een omzet van ongeveer 21 miljard SEK (2 miljard EUR). Het bedrijf staat genoteerd op Nasdaq Stockholm.
Over ABB
ABB’s Elektrification Business Area is een wereldleider in elektrische producten en oplossingen, actief in meer dan 100 landen, met meer dan 200 productievestigingen. Onze meer dan 50.000 werknemers zetten zich in om de manier waarop mensen leven, met elkaar in verbinding staan en werken te veranderen door veilige, slimme en duurzame elektrificatieoplossingen te leveren. Wij geven vorm aan de toekomstige trends van elektrificatie en onderscheiden ons door technologische en digitale innovatie, terwijl we onze klanten een uitstekende ervaring bieden door operationele uitmuntendheid in nutsvoorzieningen, industrie, gebouwen, infrastructuur en mobiliteit. Ga voor meer informatie naar
https://go.abb/electrification
Over Yuso
Yuso is gebaseerd in Waregem en actief op de stroommarkt sedert 2012. Het bedrijf biedt aan- en verkoopcontracten op maat aan voor KMO’s die al dan niet reeds investeerden in zonne-energie op hun bedrijfsdaken. Om haar portefeuille van bijna 1000 toegangspunten te beheren, doet Yuso beroep op een doorgedreven digitalisering en automatisering van haar markttoegang en klantenbeheer. Het bedrijf maakt daartoe gebruik van cloud-oplossingen en robotisering op basis van Artificiële Intelligentie om operationele kosten tot een minimum te beperken. Yuso voorziet voor haar klanten telkens in de link tussen hernieuwbare en/of flexibele technologieën naar de energiemarkt in al zijn facetten
Overig nieuws

Werken aan de Ring: houten brug als slotakkoord voor hoogwaardige fietssnelweg
Lees meer

Challenge Accepted: de toekomst van de industrie in een duurzame wereld
Lees meer

Duurzaam en toekomstgericht: het masterplan van kliniek Sint-Jozef in Pittem
Lees meer