Urban Insight – Vijf trends voor de biodiversiteitsagenda van Europa
De biodiversiteit neemt steeds sneller af, en dat vormt een bedreiging voor ecosystemen, bedrijven en samenlevingen. Een miljoen soorten dreigen uit te sterven en meer dan de helft van het wereldwijde bbp is in gevaar. Het Urban Insight van Sweco belicht de belangrijkste oorzaken van het verlies aan biodiversiteit en opkomende mogelijkheden om het tij te keren.

Inzicht krijgen in de basisbeginselen van biodiversiteit is cruciaal om doeltreffende oplossingen te kunnen ontwikkelen die zowel goed zijn voor onze planeet als het bedrijfsleven. Het rapport belicht die principes en toont succesvolle initiatieven en innovatieve oplossingen die biodiversiteit bevorderen en de broodnodige systemische verandering ondersteunen.
Sweco speelt als toonaangevend ingenieursbureau een cruciale rol en geeft graag het goede voorbeeld voor geïntegreerde projecten, vooral op het gebied van biodiversiteit. Het is onze verantwoordelijkheid om de ecologische kwaliteit van onze projecten te verbeteren en om meer te doen dan alleen de regelgeving na te leven.
Nina Wauters, projectmanager biodiversiteit

Circulair waternetwerk Antwerpen
De stad Antwerpen investeert in een circulair waternetwerk dat waardevolle bronnen van zoet water benut, die anders verloren zouden gaan aan brak water. De stad zuivert en herverdeelt water uit pompstations voor stedelijk gebruik, wat bijdraagt aan het grondwaterpeil en de biodiversiteit. Het gezuiverde water voedt vijvers in groene ruimten, ondersteunt diverse ecosystemen en versterkt de veerkracht van groene infrastructuur.
Bovendien helpt het de indringing van brak Scheldewater tegen te gaan, wat van vitaal belang is voor het behoud van zoetwaterecosystemen.
Met onze expertise op het gebied van hydraulische infrastructuur en waterbeheer speelden we een centrale rol in dit project. We stonden ook in voor het ontwerp en de uitvoering ervan, en betrokken de belanghebbenden doeltreffend erbij. Met dit initiatief ondersteunt Antwerpen de stedelijke biodiversiteit en versterkt het de inspanningen om de klimaatbestendigheid te verbeteren.
Dit project werd finalist op de VLARIO Innovation Awards 2025.
Bij projectontwikkeling is het behoud van ecologische kenmerken en het herstel van ecologische continuïteit geen optie meer, maar een publieke noodzaak. Elk project moet starten met een ecologische screening, en de contactgegevens van een ecologisch vertegenwoordiger moeten makkelijk te raadplegen zijn.
De 5 belangrijkste trends
Volgens onze experts en mensen met praktijkervaring in biodiversiteit, die voortdurend de ontwikkelingen in tal van bedrijfssectoren volgen, tekenen de volgende vijf trends zich af.
- Biodiversiteit in financiële besluitvorming: biodiversiteit integreren in investeringsstrategieën.
- Compensatiemarkten voor biodiversiteit: markten creëren voor biodiversiteitscredits om natuurbehoud te stimuleren.
- Meer investeringen in natuurbehoud: publieke en private financiering voor biodiversiteitsprojecten stimuleren.
- Biodiversiteit naar de stad brengen: de biodiversiteit verbeteren door middel van initiatieven voor stedelijke herwildering.
- Digitale tools en AI: biodiversiteitsmonitoring en besluitvorming versnellen aan de hand van technologie.
Abonneer je op nieuws van Urban Insight
Overig nieuws

Veerkrachtige projecten: van theorie tot praktijk
Lees meer

De kracht van BIM
Lees meer

Challenge Accepted: Gentspoort en de waterkwaliteit in Vlaanderen
Lees meer