0 of 0 for ""

Klant

Emmaüs vzw

Locatie

Mechelen

Periode

2008 – 2018

Disciplines

Stabiliteit, architectuur (parkeergebouw), buiteninfrastructuur (subsidiëring VIPA)

Architectuur

VK Architects & Engineers

Totale oppervlakte

+/- 105.000m²

In 2018 bundelt het AZ Sint-Maarten zijn huidige drie campussen in één nieuw ziekenhuis.

Sweco Belgium staat in voor de studie, het ontwerp en de uitvoering van de stabiliteit, de buiteninfrastructuur en het architectuurontwerp en de studie van het parkeergebouw.

Het AZ Sint-Maarten bundelt zijn huidige drie campussen (campus Rooienberg in Duffel en campussen Leopoldstraat en Zwartzustersvest te Mechelen) in één nieuw ziekenhuis. In oktober 2013 ging de bouw van dit gloednieuwe, regionale ziekenhuis van start, ter hoogte van de R6-Liersesesteenweg in Mechelen-Noord. De werken voor de nieuwbouw duren tot in 2018. Nog datzelfde jaar wordt het ziekenhuis in gebruik genomen.

In het nieuwe ziekenhuis komen 654 ziekenhuisbedden en 96 plaatsen in het dagziekenhuis, alsook facilitaire ruimten met vergader- en conferentiezalen, medisch-technische logistieke diensten, laboratoria, een operatiekwartier, farmacie, polikliniek en administratieve en facilitaire diensten.  Vanaf eind 2018 kunnen patiënten er terecht voor:

  • observatie en behandeling bij de diverse medische disciplines
  • een ruime polikliniek
  • een revalidatiecentrum
  • hoog-specialistische medisch-technische diensten zoals radiotherapie en MRI

Opdracht
Sweco is in het project AZ Sint-Maarten verantwoordelijk voor:
• stabiliteit: ontwerp tot en met opvolging van de uitvoering;
• buiteninfrastructuur: grondverzet, omgeving, wegenis, riolering, nutsvoorziening;
• totaalontwerp van het parkeergebouw;
• werfopvolging en de begeleiding van de opdrachtgever tijdens alle fasen van het bouwproces.

BIM, een nieuwe samenwerkingsvorm
Sweco staat in voor de stabiliteitsstudie en het ontwerp van de buiteninfrastructuur van dit nieuwe ziekenhuisgebouw. Vanaf de ontwerpfase werken we hiervoor in een gecoördineerde BIM (Building Information Management) omgeving. Bij BIM wordt de essentiële informatie van een bouwproject weggeschreven in een centrale database, aangestuurd en beheerd via 3D-modellen.

We werken in een ‘bouwteam’ formule samen met andere ontwerpers via dit BIM-platform. De sleutelfiguren (bouwheer, architect, ingenieurs) zijn van bij de start in het projectconcept betrokken.

Alle partijen werken tijdens het bouwproces met dezelfde actuele info en zijn van elkaars beslissingen op de hoogte. Dit zorgt voor een aanzienlijke daling van de faalkost tijdens de uitvoering, laat een goede budget opvolging en bewaking toe en stelt ons in staat om veel efficiënter de werf op te volgen.

Het nieuwbouwziekenhuis AZ Sint-Maarten is het eerste grote project in België waar BIM toegepast wordt. Verder biedt Sweco ondersteuning aan de opdrachtgever bij het uitwerken van het technisch financieel plan, de subsidiëring (VIPA), bouwbegeleiding, … Het project omvat de volgende door VIPA gesubsidieerde werken en installaties: ruwbouw en afwerking, structuurelementen, buiteninfrastructuur elektrische installaties, data & communicatie, elektromechanische installaties, liften, HVAC, sanitair, brandbeveiliging, beveiligingsinstallatie, ziekenhuistechnieken, vast en los meubilair alsook medische uitrusting.

Gevelontwerp © Koen van den Broek