0 of 0 for ""

CH Les Viviers: de schillenmethode bij grootste niet-universitaire ziekenhuis van België

Klant

Grand Hôpital de Charleroi

Architect

VK architects+engineers, part of Sweco – Réservoir A

Locatie

Charleroi, België

Tijdslijn

2013 – 2024

Expertise Teams

Architectuur, Digitale engineering, Technieken, Stabiliteit, Duurzaam ontwerp, Akoestiek

Ontwerpoplossingen

Masterplanning, Haalbaarheidsstudie, Financiële levenscyclusanalyse, Gebouwsimulaties

Over

Het grootste niet-universitaire nieuwbouwziekenhuis van België centraliseert 5 voormalige campussen. Als een citadel waakt deze gezondheidscampus over de stad Charleroi en de ruimere regio.

Uitdagingen

Opdrachtgever Grand Hôpital de Charleroi wilde een campus die werd geconcipieerd volgens de schillenmethode, voor maximale toekomstgerichtheid. Daarnaast moest het nieuwe ziekenhuis gerealiseerd worden met respect voor het kenmerkende landschap van deze mijnstreek.

Oplossingen

Het ziekenhuis is logisch geconcipieerd via relatiematrixen, vlekkenschema’s en flowdiagrammen, voor een optimale zorgefficiëntie en maximale flexibiliteit. De campus wordt omgeven door 11 hectare park, een helende omgeving voor de gebruikers, en een vertrouwde omgeving voor de lokale fauna.

Een belangrijk criterium was de toepassing van de “layers” methode bij de opbouw van het ziekenhuis, voor een campus als een logisch en flexibel geheel dat een efficiënte zorgorganisatie bevordert.

Erik Vereecken, project director healthcare, VK architects+engineers, part of Sweco

Het Grand Hôpital de Charleroi heeft te kampen met een verspreide en verouderde infrastructuur doorheen de stad. De TV VK – RESERVOIR A werd laureaat van de architectuurwedstrijd met een toekomstgericht en flexibel ontwerp.

Een belangrijk criterium was de toepassing van de “layers” methode bij de opbouw van het ziekenhuis. Zodoende ontstaat op de campus een logisch en flexibel geheel dat een efficiënte zorgorganisatie bevordert. Deze optimale structurele functionaliteit laat ook een hybride benadering toe, want schikt zich naar de zorgorganisatie die gehanteerd wordt, zij het per pool, per patiëntentypologie of per activiteitencentrum. De invulling van het ziekenhuis gebeurde aan de hand van vlekkenschema’s en circulatiediagrammen, om zo logische entiteiten te creëren rond specifieke diensten en afdelingen.

Daarbij wordt het monolithische karakter van grote ziekenhuizen vermeden. Door het geheel op te breken wordt het ziekenhuis herleid tot een menselijke schaal.

Daarnaast wordt optimaal gebruik gemaakt van het typische landschap in de Samber en Maas-vallei. De terrils, getuigen van het industrieel rijke verleden van de mijnstreek, zijn ondertussen begroeide en groene bergen geworden met een eigen fauna en flora. De Terril des Viviers zal het Grand Hôpital een plaats bieden. Niet alleen wordt het nieuwe ziekenhuis, als helende plek, zo ingebed in een groene omgeving. Bovendien zal het vanop de terril langs de ringweg een stadspoort vormen voor Charleroi, als een citadel die waakt over de stad en de gezondheid van haar bewoners.