0 of 0 for ""

Klanten

Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), Stad Genk

Aannemer

VBG (hoofdaannemer) en CSM (staalconstructie)

Locatie

Genk

Periode

2013 – 2014

Diensten

technische studies

Partner

Arteum Architects

De Westerring in Genk heeft een moderne fietsbrug. Deze nieuwe fietsbrug past in het kader van het wegwerken van de gevaarlijke punten in Vlaanderen.

Sweco Belgium was verantwoordelijk voor het referentie-ontwerp en de controle op de technische berekeningen. Het architecturaal ontwerp was van de hand van Arteum Architects.

Situering
De fietsbrug maakt deel uit van een ruimer project met o.a. de bouw van een op- en afrittencomplex ter hoogte van Nieuwe Kuilenweg / Westerring alsook het kruispunt met de Europalaan. Dankzij deze brug kunnen fietsers en voetgangers de Westerring (N76) veilig oversteken.

Architectural Engineering
De nieuwe Genkse fietsbrug is ontworpen volgens het geïntegreerd proces van Architectural Engineering. De ingenieurs van Sweco waren van bij de eerste ontwerpfase betrokken. Samen met de ontwerpers van Arteum Architects sloegen ze de brug tussen design en technologie, en versterkten ze het architectonische concept.

Het resultaat is een hedendaags ontwerp, een blikvanger voor de komende jaren. Het ontwerp viel zelfs in de smaak op een internationale engineering wedstrijd van de Nemetschek Structural Group. Ondanks het opvallend design is het oorspronkelijk budget gerespecteerd. Elke kilo staal werd optimaal benut en door slimme duurzame ingrepen bleef de total life cycle cost beperkt.

Foto: © Ronny Engelen