0 of 0 for ""

Klant

CVBA Waalse Krook (Stad Gent, Universiteit Gent, Provincie Oost-Vlaanderen, Iminds Dr.)

Locatie

Gent

Periode

2009 – 2019

Partners

RCR Arquitectes & Coussée-Goris Architecten, Studiebureau Mouton, VK Engineering

Diensten

Project- en kostenmanagement

Oppervlakte

18.000m²

Het project voor de herinrichting van de Waalse Krook in Gent was het grootste culturele infrastructuur- en stadsvernieuwingsproject van de afgelopen jaren in Vlaanderen.

De gerealiseerde ontwikkeling bestond uit verschillende deelprojecten waaronder de sanering en herontwikkeling van 4.000 m² binnengebied, de aanleg van pleinen, verlaagde kades, fiets- en voetgangersbruggen, een ondergrondse fietsenstalling, alsook een merkwaardig nieuwbouwproject waarin de nieuwe stedelijke bibliotheek en het Centrum van Nieuwe Media worden gehuisvest.

Deze grootschalige ontwikkeling werd tevens aangevuld met een bijkomende nieuwbouw aan de achterzijde van de Lammerstraat waarin vier appartementen, commerciële ruimtes, publiek sanitair en een lift zijn ondergebracht.

Deze ontwikkeling is een complex project met verschillende financiële partners en opdrachtgevers, verenigd in de CVBA WAALSE KROOK. Eind 2009 werd via de Vlaamse Bouwmeester en in het kader van de Open Oproep een ‘projectdefinitie voor de studieopdracht’ uitgeschreven.

In 2010 wordt de THV RCR Aranda Pigem Vilalta Arquitectes – Coussée en Goris Architecten aangeduid als laureaat van de Pritzker-prijs 2017 en aangesteld voor de ontwerpopdracht. In datzelfde jaar wordt de THV A-RES – ADVISERS door de CVBA Waalse Krook aangeduid als gedelegeerd bouwheer, projectmanager en kostenbewaker voor de ontwikkeling van de nieuwe stadsbibliotheek. Luc-Georges Dubrulle trad op als leidend ambtenaar en algemeen directeur van de CVBA Waalse Krook.

De nieuwe site en het stadsgebouw werden in maart 2017 in gebruik genomen en omgedoopt tot ‘De Krook’.

Foto’s: © Michiel Devijver, Tim van de Velde

Copy link
Powered by Social Snap