0 of 0 for ""

Sweco rondt overname VK architects+engineers af

De Share Purchase Agreement tussen ingenieurs- en architectenbureau Sweco en sectorgenoot VK architects+engineers is formeel goedgekeurd door de Belgische Mededingingsautoriteit.

Van links naar rechts: Dirk Slabbinck (CTO VK architects+engineers), Paul Corbeel (CEO VK architects+engineers), Karel Verhaeghe (CFO VK architects+engineers), Alain Bossaer (COO VK architects+engineers), Erwin Malcorps (Business Area President, Sweco Belgium), Alain Keppens (Founding Partner D2E Capital), Ivo Marechal (Founding Partner D2E Capital), Vicky De Bollen (Director Finance, Facility & Legal, Sweco Belgium), Peter Vanhoegaerden (Division Director Buildings, Sweco Belgium), Marc Van Put (M&A Integration Manager, Sweco Belgium), Regis De Preter (Investment Associate D2E Capital).

Sweco heeft vandaag de overname van VK architects+engineers afgerond. Dit volgt op de goedkeuring van de overeenkomst door de Belgische Mededingingsautoriteit. Met deze overname versterkt Sweco haar marktleiderspositie in België en Luxemburg en zet ze vooral in op haar ambitie om een full life cycle partner te worden in de bouwsector.

Samen versnellen we de transformatie van onze samenleving

Erwin Malcorps, Business Area President bij Sweco Belgium, zegt: “Onze missie Transforming Society Together is vandaag nog nooit zo’n relevante, gedurfde en inspirerende opdracht geweest. Enkel door onze inzichten, expertises en disciplines te bundelen, kunnen we de complexe uitdagingen van onze tijd oplossen. Binnen de bouwsector willen we bijdragen aan een klimaat- en toekomstbestendige omgeving waar gezondheid en welzijn centraal staan. Sweco en VK hebben de uitgesproken ambitie om daarin een voortrekkersrol te spelen. Meer specifiek, het overstijgen van de huidige rol van een architecten- en ingenieursbureau in de fases van een bouwproces, door een full life cycle partner te worden. Om deze ambitie waar te maken, zetten we volop in op het vormen van een sterk multidisciplinair team om een geïntegreerde aanpak succesvol uit te voeren. Bijkomend nemen we onze verantwoordelijkheid om in elk project duurzaamheid, digitalisering en innovatie hoog op de agenda te zetten. Daarin spelen ook onze klanten en partners een belangrijke rol.”

“Ik sluit me daarbij aan”, aldus Paul Corbeel, CEO VK architects+engineers. “Er is inderdaad een duidelijk strategisch stappenplan. Daarin zijn duurzaamheid, innovatie en digitalisatie belangrijke pijlers. De échte katalysators van deze verandering, zijn natuurlijk onze mensen. Zowel bij VK architects+engineers als bij Sweco, beschikken we over sterke multidisciplinair teams van experten. Door hun kennis te bundelen en in te zetten op de 3 pijlers, kunnen we ons deel bijdragen aan een klimaatneutrale en toekomstbestendige omgeving. Met enige trots kan ik melden dat we beiden al stappen gezet hebben om samen met onze klanten naar een full life cycle partnership te evolueren.”

Sweco is uitgegroeid tot een toonaangevend internationaal bedrijf van 20.000 experten, waarvan meer dan 2.000 in de Business Area Belgium (België, Frankrijk, Luxemburg en Vietnam). Het bedrijf heeft experten op diverse domeinen: van een brede waaier aan engineeringdisciplines tot onder meer consulting, participatie, masterplanning, mobiliteit en architectuur. Binnen de marktsegmenten Industrie, Farma, Energie, Milieu, Stedenbouw, Infrastructuur en Gebouwen heeft Sweco een indrukwekkend portfolio opgebouwd.

Sweco blijft uitkijken naar strategische partners om haar duurzame groeiambities te helpen waarmaken om zo een belangrijke bijdrage te leveren aan de uitdagende Europese klimaatdoelstellingen en aan de realisatie van de energietransitie.

Wat is de omvang van deze overeenkomst?
VK architects-engineers® is een multidisciplinair ontwerpbureau met een geconsolideerde omzet van ongeveer 73 miljoen euro (2022). De ongeveer 600 architecten en ingenieurs werken vanuit kantoren in België, Nederland, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk en Vietnam.

Zoals eerder aangekondigd, neemt Sweco ook alle aandelen van de VK-dochterondernemingen over. Het gaat om ontwerpbureau Infranea (3D-ontwerp, BIM-diensten en VR-simulaties), architectuur- en ingenieursbureau DENC (logistiek, industrieel en commercieel vastgoed) en ingenieursbureau One Simulations (CFD-simulaties) in Nederland, evenals de Belgische bedrijven Van Looy Group (logistieke projecten) en Exilab (laboratoria en cleanrooms). Betic Ingénieurs-Conseils (diverse bouwprojecten) en EKOplan (technische engineering en watermanagement) in Luxemburg en het Britse AD Architects (ziekenhuizen & zorginstellingen) maken ook deel uit van de transactie.

Foto: © piXeleni photography