Astra Sweets: kleinere koolstofvoetafdruk smaakt des te zoeter
Gummibeertjes, rode lippen of spekjes… Je hoeft je favoriete snoepje maar te noemen of Astra Sweets kan het maken. Sinds 1987 geeft deze snoepfabrikant smaak aan de zoetwarensector. Maar achter al die zoetigheid schuilt een aanzienlijke ecologische voetafdruk die gepaard gaat met zijn activiteiten.
Geïnspireerd door een presentatie van La Lorraine Bakery Group koos Astra Sweets voor duurzaamheid en maakte gebruik van de expertise van Sweco’s Futureproofed team om een allesomvattende strategie te ontwikkelen.
Waarvoor staat Futureproofed?
Er is klimaattechnologie. Er is klimaatadvies. Dan is er Futureproofed. Ons carbon management platform is niet alleen gebouwd door onze koolstofexperts, het wordt ook geleverd met onze coaching en advies. Je voordeel: een menselijke benadering van klimaattechnologie, waardoor het voor jou gemakkelijker wordt om klimaatactie te ondernemen.
Ga voor net zero en maak je stad of bedrijf toekomstbestendig met ons klimaattechnologieplatform. Deze gebruiksvriendelijke software is gebouwd door experts en maakt het meten, verkleinen en rapporteren van je CO2-voetafdruk een fluitje van een cent.
Lees meer op: www.futureproofed.com
Verrassende resultaten
Jan Verhaert, de projectleider duurzaamheid van het bedrijf, verzamelde nauwgezet gegevens, zodat we de CO2-uitstoot van Astra Sweets voor de scopes* 1, 2 en 3 konden berekenen. Het Futureproofed platform visualiseerde deze gegevens in een rapport en stelde zo uitgangswaarden vast voor voortdurende voortgangscontrole. De tool maakt ook simulaties mogelijk, zodat Astra Sweets alternatieve scenario’s kan onderzoeken, zoals de impact van verschillende soorten gelatine of de CO2-voetafdruk van verschillende Europese productievestigingen.
Jan licht het project toe: “Eerlijk gezegd waren de resultaten van onze eerste berekeningen nogal een verrassing. Aanvankelijk gingen we ervan uit dat het grootste deel van de koolstofvoetafdruk afkomstig zou zijn van ons productieproces, maar de echte boosdoener bleken onze grondstoffen te zijn. Dat was een wake-up call. Dat besef noopt ons ertoe om oplossingen te bedenken, mogelijkerwijs leveranciers opnieuw te evalueren en operationele veranderingen door te voeren om de uitstoot te beperken.”
*Wat zijn scope 1, 2, en 3 emissies?
Deze indeling komt uit het Green House Gas Protocol, de internationale standaard om broeikasgasemissies te kwantificeren. Het berekenen van de CO2-footprint begint vaak met het bepalen van de emissies in scope 1 (directe emissies van bedrijfsactiviteiten) en 2 (indirecte emissies van elektriciteit, warmte en koeling die het bedrijf gebruikt).
Als er een wens is om verder de keten in te gaan, dan wordt scope 3 bepaald: de overige indirecte emissies van activiteiten van het bedrijf, maar uit bronnen waarop het zelf weinig invloed heeft.