Green Turtle: één van Europa’s grootste batterijparken krijgt vorm
Het ontwerp van batterijpark Green Turtle op het industrieterrein van Rotem (Dilsen-Stokkem) gaat van start. Straks kunnen 385.000 gezinnen genieten van groene stroom wanneer de wind niet waait of de zon niet schijnt. Dankzij Battery Energy Storage Systems (BESS) kunnen we het potentieel van hernieuwbare energie beter benutten. De opslag is minstens even belangrijk als de productie van elektriciteit omdat ze ons energiesysteem flexibel maakt.
Belangrijke schakel in energietransitie
Green Turtle draagt samen met andere batterijparken bij aan de energietransitie. We slaan een overschot aan wind- of zonne-energie op wanneer die beschikbaar is, en zetten de groene stroom tijdens piekmomenten weer terug op het net. Op die manier maken we efficiënter gebruik van hernieuwbare energie en voorkomen we dat windmolens of grootschalige zonnepaneelparken worden afgeschakeld om het net te ontlasten. Daarnaast zorgen we met batterijopslag voor meer stabiliteit op het elektriciteitsnet en een beter evenwicht tussen vraag en aanbod van energie. Het resultaat is uiteindelijk ook een verlaging van de stroomprijzen. Met dit project zetten onze energie-experten samen met Stadsbader Contractors en GIGA Storage Belgium een concrete stap in de groene transitie in België en Europa.
Thijs Vanbecelaere, Senior Projectleider bij Sweco: ‘Met het integrale ontwerp van dit batterijpark leggen we vandaag de fundamenten voor een veerkrachtig en duurzaam energiesysteem. Samen met onze partners zetten we ons in voor de energietransitie, zodat België en Europa sterker, schoner en klaar zijn voor de toekomst.’
Groene energieopslag van 2.800 MWh
Green Turtle heeft een vermogen van 700 megawatt, wat resulteert in een opslagcapaciteit van maar liefst 2.800 megawattuur. Daarmee is het grootste batterijpark van het Europese vasteland allicht een feit. Met die capaciteit kunnen straks 385.000 gezinnen van groene stroom worden voorzien. De Tijdelijke Maatschap met onder andere Stadsbader Contractors is verantwoordelijk voor het volledige proces, van ontwerp tot oplevering (EPC), evenals de Balance of Plant (BoP). Sweco is geselecteerd voor de engineering en het ontwerp van het batterijpark. Dankzij onze ervaring met andere batterijparken, zoals die in Oostende en Zeebrugge, kunnen we uitgebreide expertise bieden.
Van ontwerp en BIM-model tot risico-analyse
Onze energie-experts en ingenieurs stellen een integraal ontwerp op, inclusief een gedetailleerde planning voor de uitvoeringsfase en een prijsaanbieding. GIGA Storage Belgium kan rekenen op slimme technische en procesmatige optimalisaties tijdens zowel de engineeringfase als de uitvoering. Bovendien ontwikkelen we een bouwkundig, civiel en elektrisch BIM 3D-model en voeren we een HAZOP-studie (Hazard and Operability Analysis) uit. Die studie zorgt ervoor dat we op een systematische manier mogelijke gevaren of procesverstoringen identificeren en beheersen. GIGA Storage Belgium ontvangt daarnaast een risicodossier met een opsomming van alle mogelijke risico’s en de daarvoor nodige beheersmaatregelen. Wij ontwerpen ook de kantoorgebouwen en verzorgen alle studies, documentatie en vergunningen. Tot slot bieden wij een transparante ondersteuning bij ontwerpkeuzes. De bouw van het batterijpark staat voor de zomer van 2025 gepland.
Green Turtle vertegenwoordigt niet alleen een belangrijke stap vooruit in de opslag van groene energie, maar onderstreept ook onze expertise in het ontwerp en de engineering van innovatieve energieoplossingen. Als deskundigen blijven wij ons inzetten voor de groene transitie in België en Europa, waarbij Battery Energy Storage Systems een sleutelrol spelen in een duurzaam, robuust en evenwichtig elektriciteitsnet. Met het oog op de toekomst kijken we ernaar uit om met onze partners bij te dragen aan een veerkrachtiger en duurzamer energiesysteem.